Artikeln publicerad: 090317
Allt mer populärt att bo i stuga på semestern: Svenska campingplatser satsar på stugor



De senaste åren har antalet stugor på svenska campingplatser ökat, och bara förra året satsade svenska campingföretagare 175 miljoner kronor i anläggning och renovering av stugor. SCR, branschorganisationen för svensk camping, tror att stugtrenden är här för att stanna.

- Det är trendigt att semestra i Sverige, både av miljöskäl och av ekonomiska anledningar. Många som väljer att stanna i Sverige vill ha ett lite bekvämare boende, nära naturen och med all service som finns på en campingplats. För dem är stugboende perfekt, säger Lars Isacson, vd SCR.

SCR organiserar 500 av Sveriges campingplatser, och hos dessa finns 13000 stugor till uthyrning. Det är drygt 60 % av det totala antalet kommersiella stugor som hyrs ut i landet. Varje år har stugorna på campingplatserna cirka 2,1 miljoner gästnätter, ett antal som alltså förväntas öka i takt med att antalet stugor ökar.

Kortsemester på vår och höst

På campingplatserna finns allt från enkla stugor för enstaka övernattningar till vinterbonade hus med hög standard. En typ av stuga som ökar är villavagnen, en slags lyxigare husvagn som parkeras permanent, och är vanlig i USA och på kontinenten.

- Många av stugorna hos våra medlemmar är tillgängliga året runt, vilket gör det enkelt att åka på kortsemester vid andra tillfällen än sommaren. I en bekväm stuga kan man ju fira sportlov, åka på storstadsweekend eller göra höstutflykter i svampskogen, säger Lars Isacson.

Svenska campingplatser är populär både för sitt boende och för sina aktiviteter. En miljon svenskar campar regelbundet och år 2007 hade svenska campingplatser 17 miljoner gästnätter, i stuga, husbil, husvagn och tält. På många campingplatser finns förutom boende bland annat restauranger, barnverksamhet, bad och friluftsaktivteter.

Pressmeddelande från: SCR