Artikeln publicerad: 090314
Hotad svensk gammelskog räddad för all framtid

Fredagen den 13:e blev en lyckodag för Verle gammelskog utanför Göteborg. Ale kommunfullmäktige röstade igår ja till att delfinansiera köpet av den skyddsvärda och akut hotade gammelskogen utanför Göteborg. Kommunens beslut innebär att man skjuter till cirka 1 miljon kronor, Västkuststiftelsen går in med lika mycket, Naturvårdsverket cirka 1,9 miljoner kronor och insamlingsstiftelsen Ett klick för skogen cirka 2,4 miljoner kronor. Fältbiologerna ger 400 000 kronor i bidrag till Ale kommun och Västkuststiftelsen.

Insamlingsstiftelsen Ett klick för skogen samlar in pengar för att rädda avverkningshotad svensk gammelskog. I den pågående insamlingen har stiftelsen lyckats samla in cirka tre miljoner kronor för att rädda Verle gammelskog utanför Göteborg. Men det hade inte räckt. Totalt krävdes 6,4 miljoner kronor. Nu går Ale kommun, Naturvårdsverket, Västkuststiftelsen och Fältbiologerna in och skjuter till resterande pengar.

- Det här känns helt fantastiskt skönt. Som vi har kämpat och så många människor som har engagerat sig, säger en av stiftelsens grundare, Jenny Strand.

- Det här är en unik lösning för Sverige, då både ideella krafter, en kommun, regionen och staten tillsammans verkar för att en gammelskog bevaras och blir till naturreservat.

Sedan i höstas har Ett klick för skogen fört diskussioner med Ale kommun, Naturvårdsverket och Västkuststiftelsen om att tillsammans köpa upp och bevara Verle gammelskog. Igår, fredagen den 13 mars, föll den sista pusselbiten på plats i och med kommunfullmäktiges beslut.

Insamlingen har i övrigt skett ideellt via stiftelsens webbplats, där besökaren genom ett gratis musklick hindrar en liten yta skog från att huggas ned. När besökaren klickar dras en summa pengar från någon av insamlingens sponsorer. Besökaren kan också donera pengar genom att köpa en liten yta skog.

- Människor från hela världen har engagerat sig. Vi har fått donationer från USA, Kanada, England, Spanien och Australien för att nämna några länder. Folk och företag från hela Sverige har köpt träd och klickat varje dag, berättar Jenny Strand.

- Jag vill rikta ett jättestort tack till alla som har bidragit och engagerat sig. Lite extra mycket skänker jag en varm tanke till den skolklass i skånska Hjärnarp som skänkte 25.000 kronor för att rädda skogen. Sådant ger verkligen hopp för framtiden!

Ett klick för skogen har tidigare ingått ett köpeavtal med nuvarande skogsägaren och erlagt en handpenning. Den 19 mars fullföljer Ett klick för skogen, Ale kommun och Västkuststiftelsen tillsammans köpet genom att erlägga resterande del av köpesumman för Verle gammelskog. Stiftelsen betalar cirka 2,4 miljoner kronor av de insamlade medlen för skogen. Övriga cirka 600 000 kronor går till att täcka kostnader för uppköpet såsom lagfart samt administration och drift av webbplatsen.

Pressmeddelande från: Ett klick för skogen