Artikeln publicerad: 090313
Modifierad minröjare



Efter ett stort modifieringsarbete har FMV lämnat över HMS Koster till Försvarsmakten. Fartyget är det andra minröjningsfartyget i en serie av fem som totalt modifieras för 1,5 miljarder kronor.

De fem minröjningsfartygen i Kosterserien genomgår en livstidsförlängning och uppgradering. Fartygsserien, som byggdes på 1980-talet, kommer nu efter en rejäl ”make over” att vara operativa i ytterligare minst 20 år. Tyngdpunkten i uppgraderingen ligger på minröjning och anpassning för internationellt uppträdande.

Minröjningsfartygen av Kosterklass kommer att ha helt nya möjligheter att upptäcka och oskadliggöra alla typer av minor eller annat under vattnet. Ett helt nytt ledningssystem gör fartyget mycket lämpligt att operera tillsammans med både utländska och svenska fartyg.

Sonaren som söker under vattnet kan upptäcka oerhört små detaljer och de nya undervattensfarkosterna gör det både säkrare och snabbare att oskadliggöra minor.

Undervattensfarkosterna är dels ett nytt ROV-E system från Atlas Elektronik och dels har de två befintliga ROV-M farkosterna integrerats i det nya ledningssystemet.

Dessutom tillförs fartyget en ROV-S farkost, som Saab Underwater System tagit fram. Det är en farkost som kan skickas ut framför fartyget och på det viset höja säkerheten för besättningen under minröjningsarbetet.

För att öka egenskyddet har minröjningsfartygen i Kosterklass fått ett luftförsvarssystem anpassat av Saab Systems.

HMS Vinga lämnades över i november och HMS Koster är alltså det andra fartyget i Kosterserien som levereras till Försvarsmakten, det sista fartyget levereras under 2010.

Projektet, som håller uppgjorda tidplaner, har bedrivits enligt FMVs nya sätt att arbeta, där industrin tar ett större ansvar och där många system redan är färdigutvecklade och upphandlade i konkurrens. Totalt kostar livstidsförlängningen och uppgraderingen av fartygen en och en halv miljard kronor.

Bakgrund:
Mellan åren 1984 och 1992 byggdes sju fartyg på Kockums i Karlskrona. Fartygen var då svenska marinens första riktiga minjaktfartyg. De har genom åren varit med om många tuffa övningar och internationella operationer och behöver ses över. De fartyg som uppgraderas är: Koster, Vinga, Ulvön, Kullen och Ven. Medan Landsort och Arholma fasas ut.

Fartygen är byggda i plast efter den så kallade sandwichmetoden. Skrovet består av en sex centimeter tjock kärna av PVC-plast (Divinycell), som på båda sidor omslutits av ett lager glasfiberarmerad plast. Detta är en väldigt stark konstruktion, framtagen för att klara tryckchocken från kraftiga mindetonationer. Dessutom är plasten omagnetisk, något som är mycket fördelaktigt vid minröjning.

Fakta:
Längd: 47,5 meter
Höjd: 9,6 meter
Deplacement: 360 ton
Räckvidd: 2000 nm i 12 knop

Pressmeddelande från: FMV