Artikeln publicerad: 090313
Unika bilder från ett svunnet Stockholm - Stad i förvandling av Jan Bergman

Jan Bergman, som stod bakom den populära TV-serien "Stockholmspärlor", gör åter en djupdykning i 1900-talets Stockholmshistoria. Stad i förvandling - Människor och miljöer i Stockholm 1934-1970 är en personlig fotobok med Stockholm som huvudperson.

Jan Bergmans mycket populära TV-serie "Stockholmspärlor" (åter aktuell på TV i sommar) byggde på material ur gamla filmarkiv. Nu gör författaren åter en personlig djupdykning i 1900-talets Stockholmshistoria och visar en stad i förvandling speglad genom sin familjs levnadsöde.

Det Stockholm som Jan Bergmans mor Inez kommer till 1934 har just hämtat sig från Kreugerkraschen och är en stad i snabb förändring och hastig utveckling. Hon arbetar som piga hos stadens nyrika familjer, på pensionat bland spioner och bonntöser och som hembiträde hos överklassen.

Med ett flertal aldrig tidigare visade bilder - varav många i färg - skildrar författaren omvandlingen av Stockholm. Här finns bland annat unika bilder från rivningarna i Klara, på Brunkebergsåsen och vid Stureplan och många andra bilder och minnen från svunna tider att försjunka i. Stad i förvandling är en bok för alla som är intresserade av historia, stockholmiana, fotografi och släktforskning.

Jan Bergman, född i Stockholm 1956, har sedan 1979 varit producent på TV. Han har dessutom gjort en mängd historiska dokumentärer, t ex en sju timmar lång serie om Sverige och andra världskriget.

Boken utkommer den 25 mars

Pressmeddelande från: Norstedts Förlag