Artikeln publicerad: 090313
102 miljoner i EU-stöd med fokus på fordons- och pappersindustrin i Västsverige

Minst 3 500 personer inom fordonsindustrin får kompetensutveckling med stöd från Europeiska socialfonden. Det var en av satsningarna som strukturfondspartnerskapet i Västsverige prioriterade på gårdagens extrainsatta möte. Sammanlagt får 27 projekt nästan 102 miljoner kronor i EU-stöd för att lindra effekterna av finanskrisen. Pengarna går i huvudsak till kompetensutveckling av personal inom fordons- och pappersindustrin och dess underleverantörer. Just nu pågår en ny ansökningsomgång som också syftar till att stödja omställningen i utsatta branscher i Västsverige.

"- Förmågan till förändring blir allt viktigare i dagens arbetsliv, och kompetensutveckling är ett långsiktigt sätt att möta krisen, säger Kent Johansson, ordförande i Västsveriges strukturfondspartnerskap. Företagen kan behålla och utveckla kompetensen hos sina medarbetare och därmed stå bättre rustade när konjunkturen vänder. Projektet Västkraft ser jag som ett utmärkt exempel på samverkan mellan det offentliga och det privata. "

Göteborgsregionens kommunalförbund, GR, beviljas nästan 50 miljoner kronor för projektet Västkraft, som ska kompetensutveckla anställda och varslade inom teknikområdet. Projektet är ett samarbete mellan Business Region Göteborg, samtliga 13 kommuner i GR, Arbetsförmedlingen, IF Metall, Unionen och Teknikföretagen.

"- Västkraft gör det möjligt för delar av fordonsindustrin och dess underleverantörer att vidareutbilda personal som annars riskerar att förlora jobbet, säger Elisabeth Krantz, chef på Svenska ESF-rådet i Västsverige. Precis som i andra Socialfondsprojekt är jämställdhetsperspektivet centralt. Och en väldigt viktig uppgift är att behålla kvinnorna i industrin. "

Det breda samarbetet inom Västkraft gör det möjligt att få en helhetsbild av arbetsmarknadsläget. För att få rätt personer till rätt utbildningar kommer man att bygga en databas till stöd för dem som arbetar med att hänvisa de minst 3 500 deltagarna. De planerade utbildningarna handlar om allt från komplettering av gymnasiebetyg till kurser på specialistnivå.

"- Västkraft ska också kunna användas som modell på andra håll där det behövs samlade ansträngningar för att mildra lågkonjunkturens verkningar för individen, företagen och samhällsekonomin, säger Elisabeth Krantz. "

Bland övriga prioriterade projekt kan nämnas Kompetensutveckling Saab Automobile, SKF:s kompetensutvecklings- och jämställdhetsprojekt Bra lärmiljö samt Hållbar kompetens – ekologisk mat och bemötande. Svenska ESF-rådet fattar senare de formella besluten om vilka projekt som beviljas stöd.

Pressmeddelande från: Svenska ESF-rådet och Västra Götalandsregionen