Artikeln publicerad: 090312
Fyra av fem svenskar föredrar att betala med kort framför kontanter

Ny statistik visar att 78 procent av svenskarna föredrar kort framför kontanter. Svenskar känner sig mer säkra med kort än kontanter i plånboken - 76 procent säger så. Visa Europe lanserar idag en rapport som visar hur Visa Europe arbetar för att göra kortbetalningar ännu säkrare.

Att svenskar föredrar kort och inte kontanter - det går i linje med Riksbankens önskan att minska den resursintensiva kontanthanteringen samt handlarnas insatser för att minimera rånrisken. I Sverige står Visakort för cirka 65 procent av kortmarknaden, enligt Visa Europes egen uppskattning.

- Trots att det är tydligt att de flesta svenskar föredrar att betala med kort och tre fjärdedelar känner sig säkra, är det viktigt att alla förstår att Visakort är det säkraste betalningssättet. Den minoritet som drabbas av kortbedrägerier får sina pengar tillbaka, enligt bankernas villkor. Dessutom, i ekonomiskt tuffa tider som dessa, är det viktigt att konsumenterna vet att de skyddas från uteblivna leveranser när de betalar med sina Visakort, säger Fredrik Westerman, chef för Visa Europe i Norden och Baltikum.

Konsumentundersökningen visar inga stora skillnader mellan könen eller åldrar. Emellertid är ålderssegmentet 23-35-åringarna mest för kort, med 80 procent som föredrar kort. Man kan ställa sig frågan varför män är mer benägna att bära med sig stora summor kontanter - tycker de att proppfulla fickor är okej?

Samtidigt som konsumentundersökningen redovisas släpper Visa Europe en rapport om betalningssäkerhet, kallad Payment Security Report. Den berättar om fördelar med kort, olika kortbedrägerier, aktuell bedrägeristatistik, hur Visa Europe bekämpar bedrägerier och om gällande lagar och förordningar om kortanvändning.

Pressmeddelande från: Visa