Artikeln publicerad: 090311
Investera i fler poliser och ökad trygghet



Färre poliser på gatorna i stället för fler. Det är realiteten av regeringens politik. Vid valet 2006 var rättsväsendet en av kärnfrågorna inom moderat politik. Man lovade vitt och brett, rättsväsendet skulle få tre miljarder kronor mer år 2007 och 2008 än vad socialdemokraterna satsade. I verkligheten blev det 110 miljoner mindre till polisen 2008 och nu väntar stora ekonomiska reformer som i praktiken kommer att innebära färre poliser på våra gator.

Omedelbart stopp för externrekrytering, omedelbart stopp för intern rörlighet, omedelbart stopp för utbildningar och övertidstopp är några av de åtgärder som polisen i Västra Götaland tvingas till. Friskvårdsbidraget är helt borttaget från och med 1 januari 2009 och ett stopp för inhyrning av bevakningspersonal har införts.

Den inhyrda bevakningspersonalen har tidigare skött tillsynen av frihetsberövade personer vid Skaraborgs polisstationer. Detta kommer nu ske i allt mindre omfattning och Skaraborgspolisen kommer själv att få sköta arrestbevakningen. Konkret innebär detta att man kan skicka ut en polispatrull mindre än vad man annars skulle ha gjort. Vilket i sin tur kommer att medföra en betydligt mindre timmar ute på fältet.

Enligt riksdagens utredningstjänst kommer antalet civilanställda att minska fram till år 2010 i mer än hälften av alla polismyndigheter, detta samtidigt som polisutbildningen enligt Rikspolisstyrelsen ska halveras. Detta samtidigt som Justitieminister Beatrice Ask (M) har lovat 20 000 fler poliser i Sverige. För oss är detta en svår ekvation att få till. Färre utbildade poliser än tidigare, indragningar på yttre tjänst samt stora ekonomiska underskott inom myndigheten kan omöjligen generera fler poliser och en ökad trygghet på våra gator.

Vi känner Skaraborg och vi vet att det inte tillkommit några fler poliser där. De moderata riksdagsledamöterna från Skaraborg lovade 100 fler poliser till området innan valet. Vart är de? Den moderatledda regeringen påstår att satsningarna på rättsväsendet är det största någonsin vilket även sades i statsministerns regeringsförklaring. De påståendena har visat sig vara ren lögn. Anslagen till rättsväsendet höjdes med 5 miljarder kronor under den Socialdemokratiska regeringen, det var den största satsningen någonsin.

Vi vill fortsätta att satsa på mer resurser till polisen och vårt föreslag innebär 100 miljoner mer till polisen. Vi vill satsa så att det syns ute i verksamheterna och hos människor i vardagen. Det ska vara en rättighet att kunna vända sig till en polis och det är ute på gatorna som de ska finnas - inte bakom ett skrivbord - vilket blir konsekvensen när antalet civilanställda minskar och poliser måste ta över deras arbete.

Urban Ahlin, Mariestad
Monica Green, Skövde
Patrik Björck, Falköping
Carina Ohlsson, Lidköping