Artikeln publicerad: 090310
Övergången till elfordon - den stora klimatvinsten

Den kommande elektrifieringen av transportsektorn är en stor klimatförbättrande insats som ligger inom räckhåll - inte minst via elfordon. Svensk Energi välkomnar därför de nya initiativen för en koldioxideffektivare fordonspark där elfordon förväntas ta en växande marknadsandel.

Kjell Jansson, Svensk Energis VD, hade gärna sett att regeringen redan nu sänt ut en tydligare signal även om detta kommande systemskifte.

Givetvis stöder Svensk Energi regeringens målsättning med en fordonsflotta år 2030 som är fossiloberoende. Kjell Jansson igen:
- Elen kommer att spela en nyckelroll i mycket av det klimatförbättrande arbete som står för dörren. Vare sig det gäller energieffektivisering i sig eller utvecklingen med laddhybrider och elfordon i övrigt. 40 TWh bensin och olja kan ersättas med 10 TWh el när elfordonen kommer. Det är en magnifik insats för klimatet!

Kjell Jansson hoppas mycket på det fortsatta arbetet kring elfordonen. Regeringens tydliga ambitioner på det området välkomnas av elbranschen. Den kommande rapporteringen från Energimyndighetens utredningsuppdrag hoppas vi kommer att ytterligare öppna vägen för en storskalig introduktion av elfordon.

Elbranschens roll är givetvis inte utvecklingen av bilarna. Utan snarare den infrastruktur som hör dit och som möjliggör denna utveckling. Kjell Jansson avslutar:

-Elbranschens roll är att ombesörja arbetet med standardisering och säkerhet kring infrastrukturen. När väl bilarna kommer, ska dessa gå att ladda över hela Europa på ett enhetligt sätt.

Pressmeddelande från: Svensk Energi