Artikeln publicerad: 090310
I huvudet på Sixten Olsson – en kabaré signerad Carl Zetterström



I bearbetning av Ronald Brandel& Maud Nyberg
Musik: Erik Lidholm sångtexter: Maud Nyberg

Den 21 mars återkommer Panikteatern till Österängs bygdegård, där man varit flera gånger förr och gjort bejublade framträdanden. Från bygdegårdsföreningen ser man fram emot ännu en lyckad teaterföreställning där publiken dessutom får umgås över en bit mat som serveras under kvällen.

Splitter ny Panikteaterproduktion för landets mindre scener!!! Efter mil efter mil på vägarna med Frieriet, Don Quijote, Kabaré Karusell och Blixtrevision i Eninge i bagaget, är det nu dags för något nytt. Produktionen bär namnet ”I huvudet på Sixten Olsson” med text hämtad ur författaren och dramatikern Carl Zetterströms rika produktion. Pjäsen har sin urpremiär på Societetshuset i Öregrund i arrangemang av Östhammar teaterförening 15 februari 2009.

”I huvudet på Sixten Olsson” är en teaterföreställning som också är en kabaré, eller kanske en kabaré som är en teaterföreställning. I centrum står livet i all sin dråplighet och dårskap, och det är inte mycket som undgår vår hjältes uppmärksamhet när den ”vanliga människan” sätts i fokus. Detta är den röda tråd som vår pjäs spinns av, rikligt kryddad med nyskriven musik som för tankarna till det svängiga sextiotalet. Genom komiska utvikningar och monologer i den tradition som mer skrattar med människorna än åt, och rafflande spelscener som är nog så avslöjande, riktar vi med humorns hjälp strålkastarna mot sannolika och osannolika figurer och företeelser i tiden. En och annan kommer publiken att känna igen, en och annan vill man inte alls kännas vid, ett och annat är precis på pricken, medans somligt är helt uppåt väggarna.

Något om författaren

Carl Zetterström (1950-2005) Dramatiker, kolumnist, konstnär och kåsör, varhelst Carl Zetterströms satte ned sin penna genomsyrades resultatet av humor, värme, träffsäkerhet och en vass udd mot dem som förtjänade det. Och han hade sannerligen en tradition att förvalta; son till Marianne och Erik Zetterström - signaturerna Viola respektive Kar de Mumma - och barnbarn till legendariske Hasse Z. Carl Z debuterade redan som 18- åring med boken Varför lagar ni inte ert tak, Klosterhage?. Han var också mycket produktiv för scen, TV och radio. Bara ett axplock; Vad är det för fel på 33 års modell? revy på Scalateatern med då blivande hustrun Birgitta Andersson som leading lady (den gången tävlade far och son om Stockholmspubliken, Scala mot Folkan); Sånt folk! 1972; Paviljongen -74, och Sagan om hästen (tillsammans med Lars Forssell 1977 och 1994). Han skrev egna kabaréer och medarbetade i andras i Stockholm, Göteborg, på Uppsala stadsteatrar och på Maximteatern. Carl Zetterström var också en uppskattad kåsör i flera dagstidningar, bl a Dagens Nyheter, ofta med illustrationer från den egna pennan då en av hans många talanger var konstnärens. Det enda konstnärliga yrke han aldrig provade på lär faktiskt vara skådespelarens, om man bortser från en entré som höstlöv på Maximteatern - i en barnpjäs när teatern var radiostudio.

Något om Panikteatern

Panikteatern är en fri teatergrupp från Uppsala som 2009 fyller 35 år. Panikteatern spelar teater för barn och vuxna på turné såväl som på den egna scenen "Den Lilla Teatern" i Uppsala. För tionde året i rad är tyngdpunken i verksamheten föreställningar på landsbygden eller på mindre orter runt om i Sverige, i lokaler som normalt inte nås av teater eller av annat kulturutbud. Bygdegårdsrörelsen, Folkets Hus och Våra Gårdar, LRF, Riksteatern, Örebro Länsteater, är några av de som Panikteatern haft glädjen att samarbeta med under denna period.

Något om skådespelarna

Ronald Brandel
Rolle är ett känt ansikte för arrangörer runt om i landet efter 20 år av skådespelande. Rolle är bl. a utbildad på Malmö scenskolas fortbildning. Sedan länge har han varit en drivande kraft bakom Panikteatern med avbrott då och då för arbete på andra fria grupper, Riksteatern, privatteater och TV.

Maud Nyberg
Maud har gått Scenskolan i Stockholm 1976-79. Riksteatern, Helsingborgs Stadsteater, Teater Aurora har varit några av hennes arbetsplatser innan hon 1995 knöts till Panikteatern. Ett 50-tal uppsättningar har det blivit, musikalier, komedier, Shakespeare, Tjechov, nyskrivet svenskt, osv och förstås en hel del barnteater. Maud har också medverkat i film, TV-teater, Radioteater, m.m.

Per-Anders Strand
P-A är även han känd runt om i landet efter många mil på turné med föreställningar framförallt med Teater Resenär. P-A var drivande kraft bakom ´Resenär under 1985-94 innan han 1995 kom till Panikteatern. Under åren har han arbetat med barn och vuxenteater i fri grupp, på regionteater, Riksteatern samt TV. P-A är bl. a utbildad på Malmö Scenskolas fortbildning.

Erik Lidholm
Erik är kompositör, orkesterledare, musikalisk arrangör och skådespelare. Även han är en mångårig medarbetare till Panikteatern. Han har medverkat i minst 15 av Panikteaterns uppsättningar som musiker och kompositör, men även i flera fall som skådespelare. Andra arbetsgivare har bl a varit Uppsala Stadsteater och Riksteatern.