Artikeln publicerad: 090309
Tonårspojkar som ätit fisk minst en gång i veckan presterar bättre på IQ-prov

Femtonåriga pojkar som ätit fisk minst en gång i veckan uppvisade en högre kognitiv förmåga vid 18 års ålder jämfört med de som ätit fisk mera sällan. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin.

Att äta fisk en gång i veckan var tillräckligt för att öka poängen för generell IQ liksom även språk- och spatial uppfattningsförmåga med i medeltal sex procent. Att äta fisk mer än en gång per vecka innebar en ytterligare ökning till nästan elva procent.

Svenska forskare jämförde svar från 3 972 pojkar som deltog i studien, med de testpoäng, som noterades av Pliktverket tre år senare.
- Vi fann ett klart samband mellan ett frekvent intag av fisk och högre poäng när tonåringarna ätit fisk minst en gång i veckan. När de åt fisk mer än en gång i veckan fann vi en nästan dubbel förbättring, säger en av projektledarna, professor Kjell Torén vid Sahlgrenska akademien.

Dessa fynd är av särskild betydelse därför att studien genomfördes på åldersgruppen mellan 15 och 18 år. Hur en ung person då lyckas i sin utbildning kan forma hans liv.

Forskarteamet fann bland annat att:

  1. 58 procent av pojkarna som deltog i studien åt fisk minst en gång i veckan och ytterligare 20 procent åt fisk mer än en gång i veckan.
  2. När tonårspojkar åt fisk mer än en gång i veckan var deras sammantagna intelligenspoäng i medeltal tolv procent högre än de, som åt fisk mindre än en gång i veckan. De som åt fisk en gång i veckan fick ett sju procent högre värde.
  3. Den verbala förmågan hos de som åt fisk mer än en gång i veckan, uppmättes till i medeltal nio procent högre än de som åt fisk mindre än en gång i veckan. De som åt fisk en gång i veckan uppvisade ett fyra procent högre värde.
  4. Samma mönster kunde ses i testvärden, som uppmättes för spatial uppfattningsförmåga hos tonåringar, som åt fisk mer än en gång i veckan - i medeltal elva procent högre än de som åt fisk mindre än en gång i veckan. De som åt fisk en gång i veckan uppvisade sju procent högre värde.

- Ett antal studier har redan visat att fisk kan ha en positiv effekt på hjärnans utveckling hos spädbarn, minska risken för demens från medelålder och framöver och vara en fördel för barn vars mödrar ätit fisk under graviditeten, säger Kjell Torén.

Det är fortfarande oklart om exakt vilken mekanism, som förklarar sambandet mellan intaget av fisk och en förbättrad kognitiv förmåga.
- Den mest allmänt accepterade teorin är att det är de långkedjiga fleromättade fettsyrorna som finns i fisk, som har en positiv effekt på kognitiv förmåga. Fisk innehåller både omega-3 och omega-6 fettsyror, som ackumuleras i hjärnan under fosterutvecklingen. Andra teorier har framförts, som att dessa fettsyror har flera olika skyddande funktioner på hjärna och blodkärl och dess positiva effekter på immunsystemet, säger Kjell Torén.

För att bevisa effekten av fiskintag hos de undersökta individerna justerade forskarna för en rad viktiga faktorer, inklusive etnisk tillhörighet, bostadsort, föräldrarnas utbildningsnivå, tonåringarnas hälsotillstånd, hur ofta de tränade och deras vikt.
- Efter att mycket noggrant ha undersökt en stor mängd variabler framgick det klart att det finns ett betydelsefullt samband mellan ett regelbundet intag av fisk vid 15 års ålder och förbättrad kognitiv förmåga vid 18 års ålder, sammanfattar studiens första författare dr Maria Åberg från CBR vid sektionen för klinisk neurovetenskap och rehabilitering vid Sahlgrenska akademin.

Forskarna är nu angelägna om att göra ytterligare studier för att se om resultaten påverkas av vilken sorts fisk man äter, till exempel mager fisk i fiskpinnar eller fet fisk som lax.
- För närvarande verkar det som fisk i födan på ett värdefullt sätt kan bidra till förbättrade mentala prestationer hos manliga tonåringar, säger Maria Åberg.

Studien är publiceras i mars-numret av Acta Paediatrica

Pressmeddelande från: Göteborgs Universitet