Artikeln publicerad: 090308
Fornborgen Virkelsborg - äldre än väntat



Virkelsborg i Västerbitterna i Vara kommun, undersöktes av arkeologer från Västergötlands museum tillsammans med medlemmar från Vedumortens hembygdsförening den 25 – 27 augusti 2008. Nu har resultaten kommit från den arkeologiska undersökningen och de är sensationella.
– Dateringarna har tagit oss på sängen, säger arkeolog Marita Sjölin vid Västergötlands museum. De visar att borganläggningen är mer än 3000 år gammal, vilket gör den till en unik lämning.

Virkelsborg omges av låga vallar och har tidigare tolkats som en fornborg från järnåldern. För att ta reda på hur den har använts undersöktes borglämningen i somras. Bland fynden fanns en del keramikskärvor som visade att Virkelsborg var forntida. När undersökningen var avslutad i fält skickades kolprover för C14-datering, som nu resulterat i att lämningen kan tidfästas till äldre bronsålder.

C14-dateringen visar att vallarna runt Virkelsborg byggdes så tidigt som under äldre bronsålder, någon gång 1300 f Kr.
– Dateringen bekräftar vad vi hade på känn i fält, säger arkeolog Marita Sjölin. Virkelsborg stämde inte riktigt med hur järnålderns fornborgar brukar se ut, och nu fick vi förklaringen i och med att anläggningen är ungefär 1 800 år äldre än vad vi hade trott.

Dateringen väcker i sin tur frågan om vad Virkelsborg egentligen är. Liknande vallanläggningar med dateringar till äldre bronsålder finns i Skandinavien och i Europa, men inte tidigare i Västsverige. Istället för fornborg där försvar mot fiender är viktigast, kan Virkelsborg snarare vara en kultplats, någon form av rituell samlingsplats för människor i området.

– Lämningen är så pass intressant att vi nu ska söka medel för att kunna fortsätta forskningsprojektet Virkelsborg.

Pressmeddelande från: Västergötlands museum