Artikeln publicerad: 090306
Banverket föreslår åtgärder för ökad kapacitet på Västra stambanan

Trafikvolymen på Västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm ökar stadigt. Banans maximala kapacitet är nu nådd. För att öka både kapacitet och kvalitet föreslår Banverket förbättringsåtgärder på Västra stambanan till en kostnad av cirka 1,5 miljarder kronor.

Västra stambanan är en av Sveriges viktigaste järnvägar. Förväntade trafikökningar, bland annat på grund av en avreglerad tågtrafik, gör att kapaciteten måste ökas de kommande åren.

Banverket föreslår nu ett antal förbättringsåtgärder mellan Göteborg och Skövde, bland annat nya förbigångsspår där tåg kan köra förbi varandra. Åtgärderna ger möjlighet att köra fler tåg under högtrafik. Dessutom skapas förutsättningar för en bättre punktlighet för tågtrafiken på Västra stambanan.

- Det är absolut nödvändigt att göra något nu, med de förutsättningar vi har idag. De här åtgärderna svarar mot de behov som vi ser de kommande åren, säger Birgitta Hellgren, regional direktör på Banverket.

En tidigare diskuterad lösning har varit en utbyggnad till fyra spår mellan Floda och Aspen. En sådan utbyggnad skulle kunna vara klar tidigast 2020.

- Den långa genomförandetiden talar emot fyrspårslösningen. Vi behöver kraftfulla åtgärder som ger effekt tidigare än 2020, säger Birgitta Hellgren.

Banverket har därför strävat efter att hitta en lösning som ger positiv effekt i ett kortare perspektiv. De nu föreslagna åtgärderna på Västra stambanan kan genomföras etappvis. De viktigaste åtgärderna kan vara klara redan 2012, och hela åtgärdspaketet kan vara genomfört 2015. I åtgärdspaketet ingår också buller- och vibrationsåtgärder i anslutning till de platser där utbyggnad sker.

Pressmeddelande från: Banverket