Artikeln publicerad: 090306
Oberoende test visar: Extrautrustat Assalås ger fullgott skydd

Konsumentverket har låtit Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP, testa Assas entrélås Evo. Detta sedan många villaägare oroats över uppgifter om att låset skulle vara lätt att manipulera. Resultatet av testet visar dock att med ett så kallat L-järn monterat ger låset ett fullgott skydd.

Det var i höstas som det avslöjades att det med enkla medel gick att forcera Assas lås i den så kallade Evo-serien. Uppgiften spred sig snabbt och många konsumenter oroades över att låset de litat på gick så lätt att manipulera.

Konsumentverket kontaktade därför Assa och krävde svar på hur bolaget tänkte agera i frågan. Assa har sedan dess erbjudit samtliga kunder som köpt lås i den aktuella serien kostnadsfria brytbleck som ska förhindra intrång av den här typen.

För att kontrollera att brytblecken, så kallade L-järn, fyller denna funktion har Konsumentverket låtit SP utföra ett test. Utan brytbleck monterat tog det inte många sekunder för SP:s experter att peta upp låset med ett enkelt bladmått.

Men med det så kallade L-järnet monterat i springan mellan dörr och karm gick man bet. SP konstaterar därför att ett rätt monterat L-järn ger ett fullgott skydd.

Enligt konsumentköplagen ska den som sålt en vara kostnadsfritt avhjälpa fel i varan om felet fanns vid köpet. SP:s test visar att L-järnet ger ett fullgott skydd.
Från Konsumentverkets sida är man därmed nöjda och anser inte att det finns skäl att vidta de rättsliga åtgärder verket tidigare hotat med.

Pressmeddelande från: Konsumentverket/KO