Artikeln publicerad: 090306
Airis gör Paroc till ett stoltare bolag med nya tankar och idéer för framtiden

När Paroc, en av de ledande tillverkarna av mineralullsisolering i Europa, startade aktiviteter tillsammans med Airis för knappt ett år sedan var det för att utveckla samarbetet på arbetsplatserna i Hällekis och Hässleholm. Nu kan man se resultatet.

– Vi har fått en betydligt bättre ”vi-känsla” och en attitydförändring som både medarbetarna och Paroc mår väl av. Vi hade många förväntningar inför utvecklingsprocessen med Airis och de har överträffats på båda platserna, fast på olika sätt, säger Lars Lindström, personalchef Paroc AB.

Airis (Artists in residence) drivs av TILLT, tidigare Skådebanan. Projektet innebär att företag under knappt ett år samarbetar med en kulturpersonlighet för att skapa en starkare organisation genom kreativa övningar.

– Det här känns som startskottet för nya tankar och idéer på Paroc. Det har varit oerhört inspirerande och spännande att ha Victoria Brattström och Marika Hedemyr hos oss under så lång tid. Många har utvecklats mycket under året och de nya tankar och idéer som kommit ur projektet, kommer att fortsätta att utveckla Paroc, säger Magnus Lundqvist produktionschef Paroc AB.

Paroc koncentrerade projektet till fabrikerna i Hällekis och Hässleholm. 2008 innebar stora organisationsförändringar och hårdare konkurrens för de två produktionsanläggningarna. Eftersom slaget om kunderna inte längre avgörs i hyllorna, utan genom människor som kan tänka nya tankar och få fram nya produkter, såg Paroc det som naturligt att starta Airis-projektet i produktionen.

– Vi har sett en stor utveckling under det här året och vi har gjort oerhört många saker för att öka och bevara den naturliga kreativitet som de flesta av oss har. Bland annat har vi startat ett korplag i fotboll, öppnat ett kulturhus och sett till att vi nu har ett bibliotek där man kan låna böcker. Fotoutställningar, dansföreställningar och målningsarbeten är andra aktiviteter som är en direkt konsekvens av Airis-projektet, säger Stefan Nordqvist produktionsledare på Paroc Hässleholm och projektledare.

Samma erfarenhet har man i Hällekis där Alf Johanson, driftchef teknisk isolering, ser en tydlig ”vi-känsla” och positiva förändringar när det gäller förståelsen för olika yrken.

– Det har varit en fantastisk utveckling för många av oss. Vårt arbete med mjuka värden i projektet har verkligen gett resultat. Vi känner en positiv energi i hela fabriken och Airis har en stor del i detta.

Det faktiska projektet med Airis i Hässleholm och Hällekis är nu över, men fler aktiviteter är inbokade och utvecklingsprocessen fortsätter. Nästa steg för Paroc är att det svenska huvudkontoret i Skövde ska genomgå ett liknande Airis-projekt med start i slutet av mars.

– Efter den positiva respons vi fått från Hällekis och Hässleholm känns det naturligt att vi fortsätter med Airis i resten av den svenska organisationen, säger Lars Lindström.

På söndag den 8 mars, klockan 18.00 sänder Sveriges Television 2 ett inslag om Parocs Airis-projekt i programmet Sverige!.

Pressmeddelande från: Paroc AB