Artikeln publicerad: 090305
16 miljoner för att få tillbaka ålen

I havspolitiska propositionen föreslår regeringen en satsning på 16 miljoner kronor för att öka ålbeståndet i våra vatten. De senaste 30 åren har ålbeståndet minskat med ca 95 %. Ingen vet säkert orsaken men klimatförändringar, vattenregleringar och fiske har bidragit.

Regeringens satsning innebär att vandringsvägar kan återställas och fler ålar kommer att planteras ut. Åtgärderna är en del av den återhämtningsplan som Sverige och EU antagit för att förbättra situationen för ålen.

- Det behövs rejäla satsningar för att vi skall kunna rädda ålen. Vi genomför nu återhämtningsplanen som innebär att vi minskar fisket av ål, det här är ytterligare viktiga åtgärder i planen för att rädda ålen, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Den svenska återhämtningsplanen för ål innebär att fisket efter ål minskar kraftigt. Ett samarbete mellan myndigheterna och vattenkraftbolagen har också inletts för att förbättra vandringsvägarna för ålen.

- Situationen för ålen är allvarlig och det behövs många olika åtgärder. Den här är en stor satsning som gör att vi nu kan både förbättra vandringsvägar och öka utsättningen av ål, avslutar jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Pressmeddelande från: Miljödepartementet