Artikeln publicerad: 090304
Skaraborg är mycket intressant marknad för holländare

Satsning på den nederländska marknaden fortsätter
- Vi har redan fått hit läkare och veterinärer, som tycker att vår region är spännande.

Detta säger Ingemar Fredriksson, investeringsfrämjare för Skaraborg med koppling till Invest in Sweden Agency i samband med att fem representanter från Skaraborgs kommuner reser till Nederländerna på fredag. Syftet är att marknadsföra regionen på en emigrantmässa i Neiuwegein utanför Utrecht.

- Det finns stort intresse för holländare att komma hit.

Ambitionen med den skaraborgska satsningen på den nederländska marknaden är att få hit utländska investeringar i form av holländska entreprenörer. Det finns dessutom flera områden där Skaraborg har behov av kompetens.

- Även om konkurrensen om de holländska själarna är hård, ligger vårt område väl till. Här finns mycket, som de efterfrågar - utrymme, frisk luft och dessutom är avståndet till Nederländerna inte så långt. Den holländska mentaliteten påminner om den svenska i jämförelse med andra emigrantländer, noterar Ingemar Fredriksson.

Många holländare är entreprenörer och kan ta med sig sina verksamheter hit och ge en tillväxtinjektion till regionen. Som exempel nämner han turistentreprenörer, veterinärer, hantverkare och inom företagare miljöteknik.

- Vi har även behov av läkare och det finns fler bristyrken. Vi står inför ett generationsskifte inom några år och då är det bra om vi ligger steget före.

Stort intresse för regionen

Det är fjärde året i rad, som Invest in Skaraborg finns med på den välbesökta mässan.

- Intresset för vår region växer och vi får fler förfrågningar för varje år, säger Ingemar Fredriksson.

- Dessutom lär vi oss också vad vi kan marknadsföra gentemot den nederländska marknaden. Vi bygger relationer med många människor. Det är ju ett stort beslut att flytta till annat land med sin verksamhet. Dessutom tar det tid att komma i mål.

De fem representanterna som reser förutom Ingemar Fredriksson är Lars-Uno Olausson och Magnus Sundén, Tidaholm, Mikael Sellén, Karlsborg och AM Alströmer, Essunga. AM Alströmer har bott i Nederländerna i flera år och kan holländska. Även holländaren Mark Schimmel, som bor här sedan några år tillbaka, följer med som regionens representant.

Deltagandet i mässan finansieras av Invest in Skaraborg; en organisation som arbetar med investeringshjälp i regionen.

- Det är viktigt att sätta Skaraborg på kartan för dessa människor. Vi vet sedan vårt deltagande i tidigare mässor att många holländare har kunskap om Sverige, särskilt norr om Skaraborg men man behöver lära sig mer om kommunerna i vår region.

Pressmeddelande från: Essunga kommun