Artikeln publicerad: 090305
Husförhör i Medelplana

Söndagen den 8 mars kl 16 anordnas ett husförhör i gammal god stil i Medelplana bygdegård. Det är församlingsprästen Margaretha Lännewall som återupptar traditionen med husförhör fast i något trivsammare form. Hon lovar att det inte ska bli fullt lika allvarligt som på den tid det begav sig. Då var det minsann ett verkligt förhör det var fråga om och såväl husbondefolk som pigor och drängar fick svara på frågor om Bibeln och Luthers katekes. Allt antecknades i husförhörslängden: läskunskaper och bibliska kunskaper och närvaron, för den var obligatorisk på den tiden.

-På sommaren är det åska och på vintern är det husförhör, så aldrig får man vara riktigt glad, som pigan sade! skrattar Margaretha.
Nuförtiden har församlingen levererat in sina gamla arkiv till Landsarkivet i Göteborg och några nya husförhörslängder är det inte tal om, så det är fullkomligt riskfritt att komma. Margaretha Lännewall lovar också att inte vara alltför sträng. Men om man ändå oroar sig kan det vara en god idé att ha läst på om tio Guds bud...
Radbandet förgyller dagen med sång under ledning av kantor Margareta Johansson. Dessutom serveras det ostkaka, precis som man gjorde vid husförhören förr i tiden.

Kyrkan stödjer många projekt

Kollekten och intäkterna från kyrkkaffet tillfaller fasteinsamlingen till förmån för Hela Världen. Eftersom det är Internationella kvinnodagen ligger tonvikten på kvinnornas situation. Flera av de projekt Svenska kyrkan stöder fokuserar på aids som skördar så ofantligt många offer runt om i världen. På sina håll är medellivslängden nere i 40 år. Det är en hel generation som går till spillo, dessutom med stor försörjningsbörda. Kvar blir barnen, ensamma med sin sorg efter föräldrarna och utan försörjning. Dessutom är aids skam- och tabubelagt, vilket ytterligare försvårar situationen för de drabbade. Dessa attityder vill kyrkan medverka till att bryta, så att en verklig förändring i aidsbekämpningen blir verklighet.

Andra projekt tar upp trafficking i östeuropa, familjevåld i Peru och hjälp till självhjälp i egyptiska byar. Det satsas även på projekt att stärka kvinnors tro på sig själva. I Indien erbjuds färdigheter i stället för förnödenheter, värdighet i stället för välgörenhet och självtillit i stället för beroende. Genom mikrolån som ger startkapital kan stora saker hända!

Pressmeddelande från: Kinnekulle Församling