Artikeln publicerad: 090303
Både kronkursen och opinionen visar att Sverige behöver euron

Igår kom uppgifter om att den Svenska kronan fortsätter sätta nya svaghetsrekord mot euron. Svenskarna får idag betala över 11 kronor för en euro.

- Den svenska kronan drabbas hårdare än ett större valutaområde som euron av oro på den internationella finansmarknaden. Euron är en världsvaluta, det är tyvärr inte den svenska kronan, säger Anna Kinberg Batra.

- Visst vinner vissa exportföretag kortsiktigt på en svag kronkurs. Men i längden förlorar både individer och företag. En vanlig matkasse är exempelvis full av produkter som blir dyrare.

Igår kom Skops senaste undersökning som visade att stödet för att införa euron som valuta i Sverige ökar. Svenskarna har fått en betydligt mer positiv inställning till EMU och euron. 45 procent vill att Sverige slopar kronan och inför euron, det högsta stödet sen 2002.

- Det glädjer mig att det svenska befolkningens stöd för euron ökar. Vi moderater är övertygade om att Sverige skulle tjäna på att införa euron - både ekonomiskt och politiskt. Det är nu viktigt att den svenska regeringen efter ordförandeskapet gör en grundlig analys av de ekonomiska och politiska effekterna av det svenska utanförskapet från euron.

Pressmeddelande från: Moderaterna