Artikeln publicerad: 090302
Komunal informationen till markägare som berörs av provborrningar på Billingen

Bolaget Continental Precious Minerals Inc. har fått undersökningstillstånd för att leta efter mineraler, inklusive uran, i berggrunden inom vissa områden i Falköping, Skara och Skövde kommuner.

Bolaget har framfört att man vill utföra provborrningar på norra delen av Billingen.

Sammanfattning av kommunernas information till markägarna - Vad gör jag om bolaget vill borra på min mark?

Bolaget kommer att ta fram arbetsplaner för områden man vill borra inom. Arbetsplanerna skickas till myndigheten Bergsstaten. Är du markägare, eller innehavare av särskild rätt till marken, där bolaget vill borra kommer du att få aktuell arbetsplan med möjlighet att lämna skriftliga invändningar. Invändningarna ska ha inkommit till Continental Precious Minerals Inc. inom tre veckor från delgivningen, d.v.s. inom tre veckor från det att du tagit emot arbetsplanen. Om inga invändningar lämnas inom den tiden gäller planen automatiskt. Invändningar mot planen bör ha saklig grund, till exempel påverkan på mark eller grundvatten. Om invändningar lämnas och du och bolaget inte kommer överrens om en lösning är det Bergmästaren vid myndigheten Bergsstaten som avgör om arbetsplanen går igenom eller inte. Bergmästarens beslut kan överklagas till fastighetsdomstol.

Inom vissa geografiska områden med höga skyddsvärden görs även en bedömning enligt miljölagstiftningen om bolaget vill utföra arbeten där. Den myndighet som enligt miljölagstiftningen prövar ingrepp i dessa områden är i de flesta fall Länsstyrelsen.

Vad händer om bolaget får genomföra provborrningar?

Även om bolaget skulle få genomföra provborrningar innebär det inte att bolaget får tillstånd till att öppna en gruvverksamhet. Det är många steg kvar i processen från undersökningstillstånd till eventuell gruva. Bland annat finns det kommunala vetot som innebär att en kommun längre fram i processen kan säga nej till uranbrytning.

Kommunernas ställningstagande

Kommunledningarna i Falköping, Skara och Skövde kommuner har tydligt framfört att man inte vill att undersökningstillstånd lämnas, dels i sina remissvar i ärendet, dels genom att överklaga det beslut som nu är fastställt.

Pressmeddelande från: Skövde Kommun