Artikeln publicerad: 090301
Daniel Tynell vann Vasaloppet



Daniel Tynell från Grycksbo vann 2009 års upplaga av Vasaloppet.

Det var hans tredje seger vilket gör att Daniel till en av de riktigt stora skidåkarna i Vasaloppets historia. Daniel är nämligen den sjätte åkaren som vunnit Vasaloppet fler än två gånger.

I damklassen lyckades Sandra Hansson, Uddevalla upprepa fjolårssegern.

Men tillbaka till Daniel Tynell, som någon timme efter målgången försökte spekulera i vad tre segrar i Vasaloppet kan komma att betyda för honom i framtiden.

- Just nu känns allt så ofattbart. Nu har jag svårt och förstå att man vunnit Vasaloppet igen, men inser at det är viktigt att personligen förvalta de här framgångarna rätt.

- Att vinna Vasaloppet är ju riktigt stort i Sverige i klass med att VM-guld. Alla svenskar har ju någon form av relation till Vasaloppet och förstår hur tufft det är. Antingen har man själv åkt loppet eller sett tävlingen på tv, säger Daniel och fortsätter:

- Dessutom känns det som loppet och bansträckningen passar mig mycket bra. Det är ju också en fördel.

Allt var dukat för Daniel Tynell under årets Vasalopp. Förberedelserna hade gått perfekt och han var i strålande form när startskottet gick i Berga by utanför Sälen.

- I backen efter start på väg upp till myrarna hade jag perfekt fäste. Det var naturligtvis ett skönt besked. Nästa goda besked kom när vi sedan kom upp på myrarna och jag upptäckte att skidorna gled perfekt . Då kändes det riktigt bra, berättar Daniel, som därefter bara låg och bevakade sin position bland de övriga segeraspiranterna.

När norrmannen Anders Aukland, som väntat, försökte rycka i Lundbäcksbacken drygt tre mil från mål, var Daniel beredd och hängde med.

Tre ryck

Därefter tog han över showen.

Första rycket kom strax före Hökberg, drygt två mil från mål. Konkurrenterna hängde på.

Andra rycket kom strax före Eldris, tolv kilometer från mål. Konkurrenterna hängde med men tätklungan sinade.

Tredje rycket kom fem kilometer före mål och då knäcktes konkurrenterna.

Daniel Tynell ler åt minnet hur han grillade konkurrenterna.

- För mig var det viktigt att göra rejäla ryck som verkligen satte höjde tempot. Jag blev aldrig orolig när de första två rycken inte fungerade eftersom ingen av de andra åkarna kom upp och behöll fartökningen. Då insåg jag att de var trötta och inte skulle orka vara offensiva. Samtidigt kände jag mig sanslöst pigg. Det var en mäktig känsla.

Efter det sista och avgörande rycket kunde han i princip defilera mot mål.

- Men det var först 500 meter före mål som jag kände mig helt säker på seger, berättar Daniel, som efter mål togs emot av en stor grupp supportrar från Grycksbo - ett litet samhälle 2000 invånare som ligger strax norr om Falun.

Daniels pappa Tord berättar att serviceteamet bestått av nästan 40 personer.

Tvåa kom en mycket glad Oskar Svärd.

- Jag är otroligt nöjd medtanke på att jag varit så mycket sjuk den här vintern, säger Oskar och berättar att han för en dryg månad sedan var nära att lägga ner säsongen. Men Oskar reste sig och kom tillbaka.

- Nu känner jag mig bara nöjd och konstaterar att Daniel för stark för oss alla i dag.

Trea kom Stanislav Rezac, Tjeckien och fyra Erik Eriksson, Mora.

Sandra vann igen

Damtävlingen blev en kamp mellan fjolårsvinnaren Sandra Hansson och fjolårstvåan Jenny Hansson.

Sandra tog snabbt en klar ledning på en och en halv minut. Men Sandra fick en schackning och strax efter Evertsberg var Jenny i kapp.

Därefter låg de nära varandra tills det återstod sju kilometer till mål. Då kom Sandra loss igen och vann.

- Det var en otrolig mäktig känsla att på nytt vinna Vasaloppet. Speciellt sedan jag varit så mycket sjuk under vintern, sa Sandra.

Jenny Hansson var mer nöjd än besviken:

- I fjol förlorade jag segern. I dag vann jag andra platsen. Jag var inte alls i form och kände direkt att Sandra skulle bli för svår. För mig var et viktigast att befästa min totala ledning i långloppscupen vilket jag lyckades med, säger Jenny.

Det var 15 099 anmälda till årets Vasalopp och 13 756 startade. De allra flesta hade en mycket bra skidtur till Mora i perfekt vinterväder.

Fotnot: Här är de som vunnit Vasaloppet fler än två gånger: Tre segrar: Daniel Tynell 2002, 2006, 2009), Oskar Svärd (2003, 2005, 2007). Fyra segrar: Arthur Häggblad (1933, 1935, 1937, 1940), Jan Ottosson (1989, 1991, 1992, 1994). Sju segrar: Jan Stefansson (1962-1966, 1968, 1969). Nio segrar: Mora-Nisse Karlsson (1943, 1945-1951, 1953).

Pressmeddelande från: Vasaloppet