Artikeln publicerad: 090220
Var finns länets rovdjur?



Nu återstår bara en veckas inventering för att kunna konstatera hur många lodjursfamiljer som finns i Västra Götalands län. När det gäller varg fortsätter inventeringen även under hela mars månad. Länsstyrelsen hoppas att de som upptäcker spår av lo eller varg rapporterar sina fynd snarast så att de kommer med i årets inventering.

– Länsstyrelsen har det övergripande ansvaret att inventera rovdjur som varg, lodjur, björn och kungsörn. Det mesta inventeringsarbetet sker vintertid när det finns spårsnö men vi tar tacksamt emot tips under hela året, säger Robert Andersson som leder inventeringsarbetet.

– I dagsläget har vi kunnat dokumentera ca 13 lofamiljer i länet, men fortfarande saknas uppgifter från flera områden i Dalsland och Bohuslän där vi förr haft lofamiljer. Sedan finns det områden som verkar ha flera lofamiljer vars revir överlappar varandra men här är det ofta svårt att särskilja dem från varandra. Hela inventeringsarbetet styrs av särskilda föreskrifter som Naturvårdsverket tagit fram med hjälp av forskare och jägare. Det krävs till exempel minst 3 km detaljerad spårning för att det säkert ska kunna fastställas att det rör sig om en familjegrupp. Det beror på att djuren gärna går i varandras spår eller går flera varv i samma spårlöpa och därför måste man göra långa spårningar, uppger Robert Andersson.

– När det gäller varg vet vi idag att det under 2008 föddes valpar i tre av vargreviren. Nämligen Bredfjället söder om Uddevalla, Ed-Halden och i Kroppefjällsreviret. Sen har vi vargparet som sedan i augusti rört sig i Herrestadsfjällsområdet norr om Uddevalla men där tiken avlivats med stöd av Naturvårdsverkets beslut. När det gäller Edsleskogsreviret och Ed södra-reviret är vi fortfarande osäkra på vilka vargar det är som rör sig i dessa områden. Förhoppningsvis får vi lite mer nysnö nu till helgen så att vi kan fortsätta spårningen efter dessa. Vi är tacksamma för alla tips vi kan få om rovdjursobservationer, säger Nelly Grönberg som också jobbar med rovdjursinventering.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen