Artikeln publicerad: 090219
Fettisdagsfest i Forshem

På självaste fettisdagen anordnas fest i Forshems församlingshem. Då bjuds på västgötavisor, gemyt och semlor till förmån för Hela Världens fasteinsamling.

Fettisdagsfesten är som bekant sista dagen före fastan och avlöses av Askonsdagen som inleder den 40 dagar långa fastetiden.Det är med andra ord allra sista chansen att äta semlor! Under kvällen bjuds det på sång och musik i form av flera gamla skillingtryck från bygden. Skillingtrycken består som vi vet av detaljrika skildringar av händelser som inträffade för mer än hundra år sedan och berättar en hel del om den tidens samhälle. Sångerna framförs av duon Lili Ann Johansson och Sten Eriksson.

- Bl.a. får vi höra Mariestadsvisan och en vårvisa från Lidköping, men även Kinnekulle är beskrivet i visform säger Curt Sjöblom, som är kvällens ackompanjatör. - Flera av visorna är upptecknade av Arnold Josefsson från Uvered som under 1960- och 1970-talen var en engagerad upptecknare av visor från Skaraborg, förklarar Curt Sjöblom. -Även andra gamla visor kommer att framföras av Lili Ann och Sten. Ett par möjligheter till allsång ges också under kvällens lopp, tillägger han.

Församlingsaftonen anordnas till förmån för Hela Världen, som är samlingsnamnet för Svenska kyrkans internationella verksamhet. Svenska kyrkan arbetar för ett stort antal projekt utomlands och ett tjugotal av dessa kommer att ingå i den utställning som presenterar Hela Världens uppdrag och finns att se i församlingshemmet under kvällen. Hela Världen prioriterar sju områden i sitt arbete men årets fastekampanj har främst betoning på klimat och miljö. Det är världens fattiga som får lida mest av det förändrade klimatet med skördar som slår fel och öknar som breder ut sig.

Under våren kommer Kinnekulle församling att anordna flera församlingsaftnar och samlingar till förmån för Hela Världen. I Medelplana bygdegård hålls husförhör söndagen den 8 mars. Där ligger betoningen på kvinnors situation och på bekämpning av Aids och attityder mot sjukdomen och dess offer. Torsdagen den 2 april kommer prästen Henrik Grape till en församlingsafton i Forshem. Grape arbetar med miljöfrågor på kyrkokansliet i Uppsala och kommer bl a att tala om kyrkans miljöarbete. Kinnekullekören inramar kvällen med väl valda sånger. Servering av kyrkkaffe ombesörjes av församlingens internationella ombud. Den 4 april anordnas i Medelplana kyrka en kväll med Gråsparvarna. I kyrkan finns då en utställning om projekt till stöd för barn runt om i världen. På Kristi Himmelfärdsdag uppmärksammas ett projekt för att skydda regnskogen i sydvästra Etiopien. Detta sker i samband med gökottan på de frodiga Munkängarna.

Pressmeddelande från: Kinnekulle Församling