Artikeln publicerad: 090218
Så söker svensken

En ny undersökning har gjorts av undersökningsföretaget Carat Insight på uppdrag av iProspect Sverige, Norge och Danmark gällande Nordiska människors sökbeteende på Internet. Undersökningen omfattar totalt 2000 slumpvis utvalda respondenter i målgruppen Internetanvändare 15+ som svarat på ett urval frågor kring både demografi och sökbeteende.

Undersökningens fokus har varit att försöka tydliggöra konsumentens sökbeteende lokalt i de nordiska marknaderna och åskådliggöra beteenden baserat på demografiska data för ett urval nyckelbranscher.

Nedan följer en sammanfattning av de övergripande resultaten:

  • Det dagliga sökmotoranvändandet går uppåt. Svenska Internetanvändarna som använder sökmotorer flera gånger dagligen har ökat till 30% jämfört med 25% år 2008.
  • De tjänster som sökmotorer tillhandahåller blir allt viktigare för konsumenten! Cirka 32% instämmer helt med det påståendet i den nya undersökningen jämfört med 29% år 2008.
  • Frekvensen i sökmotoranvändandet visar klara likheter mellan de nordiska marknaderna men Finland är det land som toppar listan.
  • Resor, finans och hemelektronik är fortsatt de mest eftersökta sektorerna bland svenska internetkonsumtenter. En stark trend är att sökbeteendet följer konjunkturen i stor utsträckning. Vid lågkonjunktur växer andelen sökningar inom kläder, finans och hemelektronik på bekostnad av rese- och bilsökningar.
  • En majoritet av sökmotoranvändarna lämnar aldrig första resultatsidan idag. Långa sökfraser med specifika termer används i stor utsträckning vilket gör det ytterligare komplext för annonsören.
  • Möjligheten att söka efter mer än traditionellt webbinnehåll har fallit väl ut. Över 55% av användarna använder bild och nyhetssök.
Patrik Gamryd, VD på iProspect i Sverige säger: - Sökmotorer som tjänst blir allt viktigare för konsumenten och frekvensen av användning fortsätter öka. Det kan man koppla till att den digitala världen blir successivt större och mer komplex. Det faktum att nischade sökningar på tex nyheter, videos, bilder och bloggar plockats upp så snabbt som de gjort stödjer den tesen.

- Konsumenten fortsätter utvecklas mot ett mer moget beteende vilket vi ser både i vår statistik och i undersökningen. Man är mer precis och specifik i sitt sökbeteende idag än tidigare vilket självklart påverkar både vilka strategiska och taktiska grepp man använder som annonsör säger Patrik Gamryd. När vi jämför med undersökningar från USA så har trenden sett likadan ut där under de senaste åren.

"-För oss är den här typen av konsumentinsikt viktig då den kanal vi representerar handlar om precis det. Om du inte vet hur konsumenten söker och beter sig är det i praktiken omöjligt att planera en effektiv sökkampanj."

Läs hela undersökningen här!

Pressmeddelande från: iProspect