Artikeln publicerad: 090217
Caroline af Ugglas gör färgstark affisch för Majblomman

Majblommans nål klockrent i hjärtat - så kan årets affisch beskrivas. Det är Caroline af Ugglas, körledare, programmakare, sångerska, konstnär, hästtokig och tvåbarnsmamma, som har gjort den.

Majblomman har ända sedan 1907 låtit skapa en affisch - från början den enda reklammöjlighet som fanns - men i dag görs det för att hålla en hundraårig tradition vid liv. Många kända konstnärer har fått uppdraget, hit hör Carl Larsson 1912, Lennart Jirlow 1987 och på senare år Ilon Wikland, Arnold, Lena Andersson och Lasse Åberg.

Denna gång gick uppdraget till Caroline af Ugglas.

- Vi ville ha en konstnär som tydligt tar ställning för barn och barns villkor. Caroline af Ugglas är en mångsidig artist som inte ber om ursäkt, säger Majblommans generalsekreterare Lena Holm.

Caroline af Ugglas är aktuell på flera sätt. Hon har framgång i Melodifestivalen med låten "Snälla, snälla", och i mars kommer hon med en uppföljare till hyllningsskivan "Joplin på svenska", med egna låtar på svenska. Nu presenterar hon årets affisch från Majblomman.

Någon tolkning av den färgstarka affischen tänker Caroline af Ugglas inte bjuda på. Den får var och en stå för själv.

- Men det är meningen att vilja och hjärtat ska beröras när man ser den och det är ju i hjärtat majblommenålen sitter. Jag tycker det är klockrent.

Ett hedersuppdrag

Caroline af Ugglas ser uppgiften att utforma Majblommans affisch för 2009 som ett hedersuppdrag. Hon sålde själv majblommor som barn hemma i Bromma.

- Nålen var lite av en kultgrej. Men då kunde man ju inte tänka sig att få vara den som gjorde affischen en gång.

Caroline af Ugglas önskar att hon hade mer tid över för sitt bildskapande för att måla, säger hon, är som antioxidanter för själen.

Fler söker bidrag

Omkring en kvarts miljon barn i Sverige beräknas växa upp i fattiga familjer där brist på pengar är ett ständigt problem. Det handlar om familjer som kämpar för att få tillvaron att gå ihop utan några marginaler utöver det allra nödvändigaste.

Fattigdom är vanligast bland barn till ensamstående föräldrar. Eftersom de ensamma ska svara för försörjningen är de känsligare för att bli sjuka eller förlora jobbet.

Mats Johansson, analytiker vid Försäkringskassan:
- Vi märker inte minst nu i lågkonjunkturen att antalet bidragssökande ökar.

Handbok om avgifter och insamlingar i skolan

Majblommans insamling startar den 21 april genom att barn säljer majblommor i två veckor. I fjol samlade barn in 46,5 miljoner kronor. Pengarna behövs. Barn i familjer med en knapp ekonomi tvingas ofta avstå från aktiviteter i skolan eller på fritiden som kostar pengar.Skolan ska vara avgiftsfri, men lagen tolkas väldigt olyckligt i vissa kommuner.

Majblomman har därför tagit fram en handbok som ska ge politiker, skolpersonal och föräldrar tips på hur frågan kan lösas så att barn inte kommer i kläm.

- Vi går in i en besvärlig lågkonjunktur och väldigt många barn kommer att behöva hjälp, säger Lena Holm. Jag hoppas att kommunerna inte gör nedskärningar som drabbar barn och att handboken används för att fatta kloka beslut om avgifter och insamlingar i skolan.

- Majblomman, som är Sveriges största barnhjälpsorganisation, har en viktig roll i krisen genom att dels påtala de brister vi ser, dels ge enskilda barn hjälp. I år hoppas vi på att insamlingen ska bli 50 miljoner kronor, gärna mer.

Pressmeddelande från: Majblommans Riksförbund