Artikeln publicerad: 090217
Hovet provar elbilar



Gävle Energi har levererat två norska Think-bilar till Hovstallet - passande nog en gul och en blå.

- För oss är det här ett exempel på framtiden, sa Per-Arne Wahlund, vice VD på Gävle Energi när han lämnade över nycklarna till Hovstallets chef, generallöjtnant Mertil Melin.

Bilarna är nu på plats hos Hovet och ett antal laddningsstolpar planeras att sättas upp där Gävle Energi levererar Källmärkt el, energi producerad enbart från vind, vatten eller biobränsle.

Gävle Energi har engagerat sig i elbilsfrågan och inleder nu ett samarbete med Hovet tillsammans med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och dess projekt Power Circle.

- Vår devis är vind i tankarna, säger projektledaren Christer Asplund som ser övergripande på satsningen. För att svensk fordonsindustri ska stimuleras till ett nytänkande krävs att vi visar på seriösa ansträngningar och faktiskt vågar prova tekniken.

Gävle Energi har tillsammans med Sandviken Energi, Samkraft Vind, Midroc Electro, Teknikparken i Gävle och Gävle kommun bildat ett konsortium för att studera elbilen och dess inverkan på infrastrukturen. Projektet kallas "Shopping Circle" och det har blivit mycket uppmärksammat.

När man sökte testfamiljer kom över 500 anmälningar in på drygt en vecka.

- För oss är det angeläget att elbilens introduktion i Sverige uppmärksammas och vi, tillsammans med Power Circle, är verkligen glada över samarbetet med Hovet, säger Gävle Energis VD Per Laurell.

Pressmeddelande från: Gävle Energi