Artikeln publicerad: 090216
Uppdrag för att öka antalet elbilar på svenska vägar

Regeringen har beslutat att uppdra åt Energimyndigheten att i samverkan med Energimarknadsinspektionen, Transportstyrelsen och Vägverket lämna ett samlat kunskapsunderlag om marknaden för elbilar och laddhybrider.

I uppdraget ingår bl.a. att beskriva teknikläget och den förväntade utvecklingen, tillgänglig marknad med befintlig laddinfrastruktur samt om det finns behov även föreslå vilka styrmedel som kan vara lämpliga för att stimulera utbyggnaden av laddinfrastrukturen och introduktionen av elbilar och laddhybrider.

- Det är dags att öka takten med att ersätta de fossilstinna bilarna mot mer miljövänliga och där ser jag elbilen som en viktig pusselbit. Elbilen är inte science fiction. Elbilen finns här och nu och med utkomsten av vårt beslut har elbilen förutsättningar att mycket snabbt rulla ut på marknaden, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Uppdraget bör genomföras i samråd med företrädare för bilindustrin, eldistributörer, elproducenter, konsumenter, Sveriges Kommuner och Landsting samt relevanta myndigheter.

Uppdraget ska redovisas till Näringsdepartementet senast den 29 maj 2009.

Pressmeddelande från: Näringsdepartementet