Artikeln publicerad: 090216
Bättre glid i årets Vasalopp



Snart är det dags igen. Och den ständiga frågan är förstås: Hur skall man valla i år? Mikael Palm i Sälen är en av många vallare som hjälper vasalöpare till en förhoppningsvis behagligare resa till Mora.

Mikael tänker valla och preparering året runt. Kontakten med klubbarna och åkarna runt om i landet pågår ständigt och det finns en outtömlig mängd frågor om loppet och dess förberedelser. Sedan Mikael kom i kontakt med Leonid Kuzmin ser han en möjlighet att hjälpa framförallt motionärer och elitmotionärer med en metod som skapar bättre glid under längre tid.

Leonid Kuzmin föddes i Moskva 1958. Hans far var prefekt vid skidinstitutionen på Moscow State Academy of Physical Education. Pappa Kuzmin agerade dessutom vallningschef för det sovjetiska längdlandslaget 1972-1974.

Själv har han varit längdskidåkare på elitnivå. I skidvärlden har Leonid främst gjort sig känd som tränare och vallningsexpert. Han har verkat i branschen på elitnivå i över 20 år och ligger bl.a. bakom frun Antonina Ordinas framgångar på mitten av nittiotalet.

Numer är Leonid Kuzmin forskare vid Mittuniversitetet i Östersund. Där går hans arbete ut på att förstå, förklara samt utveckla metoder som ökar längdskidors glid.

Under flera år har han utvecklat ett banbrytande segment inom glidpreparering av skidor. En metod som skapar en oregelbunden slumpmässig struktur som i sin tur gör att vattnet har svårare att fastna på belaget jämfört med ett stenslipat belag.

Leonid har en gedigen akademisk bakgrund, vilket kanske är en av förklaringarna till att han vågar vara nytänkare och utmana vedertagna sanningar. Hans arbete vid Mittuniversitet har redan skapat konflikter med den etablerade vallningsindustrin, som enligt Leonid själv inte helt otippat, har avfärdat hans forskningsresultat. Han har en civilingenjörsexamen samt en fyraårig idrottsexamen för att kunna titulera sig som tränare, ett krav i Ryssland. Leonid har arbetat inom både vallningstillverknings-industri och skidtillverkningsföretag.

För Mikael Palm i Sälen är Kuzmin metoden ett självklart val när det gäller att preparera skidor för långlopp. Under många år har Mikael hjälpt 1000-tals Vasaloppsåkare med vallning. Att pricka helt rätt är många gånger svårt med tanke på de olika förutsättningar som 9 mil på skidor kan erbjuda. Just vad det gäller glidet så menar Mikael att det finns vetenskapliga belägg för att den metod som Kuzmin tagit fram ger skidorna bättre förutsättning för längre glidsträcka.

- Effektivt stålsicklade skidor ger bättre glidförutsättningar än stenslipade skidor. Belaget blir slätare och får en effektivare vattenvägledande struktur. Att stenslipa skidor är ett effektivt sätt skapa olika strukturer, men de roterande slipstenarna drar alltid upp bromsande hår ur belaget. Det är dessa som tydliggörs (ser vitt/grått ut) och reser sig efter några kilometer om man använder stenslipade och paraffinerade skidor. Stålsickling ruggar inte upp bromsande microhår ur belaget som stenslipning alltid gör.

- Enligt Mikael är det alltid en avvägning och en bedömning av vad som är bäst. Många skidor som kommer in för vallning är i dåligt skick. Att stenslipa en skida, dagen innan ett långlopp är ingen bra lösning då efterbehandlingen av ett stenslipat belag inte görs över en natt. Att endast valla en skida med ett belag i dåligt skick får man inte mycket för heller. Att sickla belaget ger däremot ett belag som fungerar optimalt direkt som ger ett längre och säkrare glid i längdspåren menar Mikael.

Under själva Vasaloppsveckan blir det inte många timmars sömn för Mikael och hans vallateam. Trots allt hårt arbete är ändå vasaloppsveckan årets roligaste menar Mikael. Att få vara en av alla dom som finns på plats för att skapa de bästa förutsättningar som finns för åkarna gör en stolt. Det kan man leva på hela året.