Artikeln publicerad: 090216
Informationskampanj till fastighetsägare i eventuellt förorenade områden

Omkring 9 000 fastighetsägare i Västra Götalands län kommer under våren att få brev från Länsstyrelsen. Det är ett led i kartläggningen över länets förorenade områden.

Kartläggningen sker på uppdrag av Naturvårdsverket och är ett led i arbetet för att nå miljömålet Giftfri miljö. En del i det arbetet är att identifiera alla områden i länet som är förorenade. Förorenade områden kan vara mark, vatten, sediment eller byggnader.

Under våren kommer Länsstyrelsens Inventeringsgrupp för förorenade områden att skicka ut information till berörda fastighetsägare om att deras fastigheter finns identifierade och registrerade i en databas över eventuellt förorenade områden. Enligt försiktighetsprincipen registreras alla områden som kan ha påverkats av någon form av verksamhet.

Eftersom närmare 9 000 fastighetsägare i länet ska informeras kommer utskicket att ske i omgångar. Kommunerna i Götaälvdalen och Dalsland blir de första som får brev. Sedan följer Älvsborg, Sjuhärad, Skaraborg, Bohuslän och sist Göteborgsområdet.

Syftet med informationskampanjen är främst att fastighetsägarna ska få ta del av den information som finns i databasen och kvalitetssäkra uppgifterna. Korrekt information i databasen är viktig inför kommande bygglov och markarbeten.

Arbetet med kartläggningen av förorenade områdena utgår från Naturvårdsverkets branschkartläggning. Här beskrivs vilka branscher som ska identifieras och vilka branscher som ska inventeras ytterligare. I inventeringen görs en bedömning av föroreningarnas farlighet, spridningsrisk och vilka risker de kan utgöra för människor eller miljö. Området tilldelas en riskklass mellan 1 och 4, där 1 är den största risken. Riskklassningen är ett prioriteringsverktyg för Länsstyrelsen för det framtida arbetet med undersökningar och åtgärder som sanering.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen