Artikeln publicerad: 090210
Hårdare tag mot huliganer

Reglerna om tillträdesförbud till idrottsarenor skärps. Den som obehörigen springer in på spelplanen riskerar fängelse eller böter. Justitieutskottet sa på tisdagen ja till regeringens förslag om fler åtgärder mot supporterbråk och läktarvåld vid fotbollsmatcher och andra idrottsarrangemang.

Förslaget innebär att lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang, tillträdesförbudslagen, ändras så att den kan användas mer effektivt i fortsättningen. Enligt tillträdesförbudslagen kan en person förbjudas att komma in på en arena där ett idrottsarrangemang ordnas om det på grund av särskilda omständigheter finns en risk för att han eller hon under arrangemanget kommer att begå brott som stör ordningen eller äventyrar säkerheten. Tillträdesförbud beslutas av åklagare. Enbart idrottsorganisationer och specialidrottsförbund inom Sveriges Riksidrottsförbund kan i dag ansöka om ett sådant förbud.

Portas tillfälligt

Det nya lagförslaget innebär att även polisen ska få rätt att ansöka om tillträdesförbud i fortsättningen. Dessutom ska åklagare i brådskande fall kunna meddela interimistiska (tillfälliga) tillträdesförbud i avvaktan på att ett ärende om tillträdesförbud avgörs slutligt. Det interimistiska förbudet får gälla i högst fyra veckor. Den person som kan antas få ett tillfälligt tillträdesförbud måste på uppmaning av polisen följa med till förhör. Vägrar personen får polisen ta med personen till förhöret.

Böter eller fängelse för innehav och användning av raketer

För att öka säkerheten på idrottsarenorna under idrottsarrangemang föreslås ett antal ändringar i ordningslagen. Ändringarna innebär att det blir förbjudet att ha med sig eller använda raketer , fyrverkerier och smällare utan tillstånd från polisen. Att obehörigen springa in på spelplanen eller kasta in föremål på denna förbjuds också. Den som bryter mot ett förbud kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Lagändringarna föreslås börja gälla den 1 april 2009.

Oppositionen vill ha anmälningsplikt

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har lämnat in flera reservationer. De vill bland annat införa en anmälningsplikt till polisen under matchdagar för personer dömda för våldsbrott eller ordningsstörningar samt för personer med tillträdesförbud. När det gäller förbudet att springa in på planen framhåller oppositionen att man måste skilja på dem som är ute efter att bråka och dem som vill uttrycka sin glädje. Supportrar som springer ut på planen efter matchen för att hylla sina spelare ska inte riskera böter eller fängelse.

Pressmeddelande från: Riksdagen