Artikeln publicerad: 090210
(M) vill inrätta en Stroke-interventionsenhet

- Trots att stroke snarast är att betrakta som en folksjukdom är strokevården i Västra Götalandsregionen inte fullt utbyggd och det finns stora förbättringspotential inom hela vårdkedjan - från primärprevention och hela vägen till rehabilitering. För att spara såväl liv och mänskligt lidande som samhällets resurser i stort föreslår vi i en motion till Regionfullmäktige att en stroke-interventionsenhet byggs upp i Västra Götaland. Det säger Johnny Magnusson (M) vice ordförande i Regionstyrelsen och gruppledare för Moderaterna i Västra Götalandsregionen.

- Enligt det regionala strokerådet i Västra Götaland genomfördes 7 trombolys-behandlingar per 100 000 invånare i regionen 2008. Samtidigt konstaterar man att det i princip skulle kunna genomföras upp till 80 behandlingar per 100 000 invånare om patienterna. Det kräver att sjukhusen är rätt rustade, har tillräckliga resurser och organisation, fortsätter Martin Andréasson (M) vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsutskottet och oppositionsråd i Västra Götalandsregionen.

- Därför vill vi inrätta en enhet som är utrustad för att klara akut utredning och behandling av patienter som drabbats av stroke. Vidare skall enheten, i förebyggande syfte, kunna övervaka, utreda och behandla patienter som löper särskilt stor risk att drabbas av stroke, avslutar Magnusson (M).

Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning och drabbar årligen 30 000 svenskar eller 5000 personer i Västra Götalandsregionen. Det är den vanligaste orsaken till handikapp och den tredje vanligaste dödsorsaken. Ca 20 % av dem som drabbas är under 65 år. Stroke har huvudsakligen två orsaker. 15% av fallen beror på en blödning i hjärnan vilket kräver kirurgi eller interventionell radiologi, Övriga 85% av fallen är orsakade av blodproppar. Dessa kan behandlas genom intravenösa trombolyser eller trombektomoier.

Pressmeddelande från: Moderaterna i Västra Götalandsregionenxx