Artikeln publicerad: 090209
Barn i kläm när skolan tar ut avgifter



Föräldrar rasar mot avgifter i skolan. Det handlar om utflykten, den gemensamma klassaktiviteten och den ständigt återkommande matsäcken.
Nu presenterar Majblomman en handbok som ska ge politiker, skolpersonal och föräldrar tips på hur frågan kan lösas så att barn inte kommer i kläm.

Utbildningen ska vara avgiftsfri, det framgår av skollagen. Men det som komplicerar situationen är att man får ta ut en obetydlig avgift. Majblomman, Sveriges största barnhjälpsorganisation, har frågat föräldrar vad en obetydlig avgift skulle vara.

- 20 kronor var svaret. Det är vad barnfamiljer kan ta fram utan problem, säger Lena Holm, Majblommans generalsekreterare. Det är inte heller tillräckligt att det finns ett avgiftsfritt alternativ.

Hon påminner om att vart femte barn lever i en familj där pengarna inte räcker, enligt SCB. Dessa familjer upplever en slags vardagens vanmakt, de kämpar och biter ihop. De gör sitt bästa för att dölja att de har dålig ekonomi. Det är inte ovanligt att föräldrar sjukanmäler sina barn vid en aktivitet i skolan som kostar pengar. Allt för att slippa visa att man inte har råd. För familjer med en ansträngd ekonomi kan en matsäck till friluftsdagen bli ett bekymmer.

- Och nu går vi en lågkonjunktur till mötes. Det betyder att politiker och skolpersonal måste vara ännu mer medvetna om det här. Jag hoppas att den handbok vi har tagit fram ska öka kunskapen om och förståelsen för barn som lever i ekonomiskt utsatta familjer.

Majblommans krav

I handboken ges tips på vad barnen kan göra om de vill spara ihop till en gemensam aktivitet. Exempel på vad som kan stå i en policy för avgifter i skolan presenteras också liksom Majblommans syn och checklista för en klok policy med barnperspektiv:

Barnperspektiv
För familjer med knapp ekonomi är aktiviteter som kostar pengar ett problem. För barnet har det ingen betydelse om det är på skoltid eller fritid, det är alltid lika tufft att hamna utanför.

Definition av obetydlig avgift
Skollagen säger att utbildningen ska vara avgiftsfri, men i undantagsfall kan obetydliga kostnader för eleverna tas ut. För många barnfamiljer går smärtgränsen vid 20 kronor.

Avgiftsfria alternativ
Utbildningen ska vara avgiftsfri oavsett om aktiviteten är frivillig och andra avgiftsfria alternativ erbjuds. Avgiftsfria alternativ måste undvikas då de är starkt stigmatiserande.

Frivilliga insamlingar
Aktiviteter som ordnas för barnen kan finansieras med hjälp av frivilliga insamlingar som innebär att barnen exempelvis säljer majblommor eller ordnar discon och loppis för att spara ihop pengar till en gemensam kassa eller aktivitet.

Insamlingsstart 21 april
Den 21 april springer 100000 barn ut på gator och torg för att sälja majblommor. Ju fler blommor som säljs, desto fler barn som har det besvärligt kan få hjälp. Pengarna behövs. Många barnfamiljer har svårt att få ekonomin att gå ihop. Det handlar framför allt om ensamstående föräldrar, men också familjer som nu drabbas av arbetslöshet. Majblomman ger bidrag till barns glasögon, kläder, fritidsaktiviteter, hjälp att skaffa datorer så att man hänger med i skolan och annat som barn behöver.

Pressmeddelande från: Majblommans Riksförbund