Artikeln publicerad: 090208
Herrestadsvargen har skjutits

Igår, lördagen den 7 februari, sköts en vargtik i det så kallade Herrestadsfjällsreviret. Motivet till skyddsjakten var att vargen under hösten dödat fem hundar i området.

Naturvårdsverket beslöt efter ansökan från Jägarförbundet förlänga tillståndet att skjuta en varg i Herrestadsfjällsreviret med ytterligare fjorton dagar under februari månad. Jakten inleddes i fredags. Djuret fälldes igår, lördag, vid 16-tiden.

Det var i trakterna mellan Munkedal och Valbo Ryr som jägarna slutligen fick upp spåret efter en av de av de två vargar som sedan i augusti rört sig i ett område från Uddevalla i söder till Hedekas i norr.

Vargen har omhändertagits av Länsstyrelsen och kommer att skickas till Statens Veterinärmedicinska anstalt för obduktion. Vargen var en tik, välnärd och vid gott hull. Hon vägde 43 kg.

Vargtiken var ensam vid skottillfället. Den hane som i fjol och tidigare under året synts i sällskap med henne vet vi inget om i dagsläget. Ytterligare spårning krävs för att klarlägga om hanen finns kvar i området.

Det kommer att ta ytterligare en tid att analysera släktskap med övriga vargar och om det är samma djur som länsstyrelsens spårare tidigare samlat in spillning från för DNA-analys.

Pressmeddelande från: Länsstyrelsen