Artikeln publicerad: 090207
Gunde Svan åker Vasaloppet med sin serviceman



I över 20 år har Gunde Svan och hans gamle serviceman Ferry Grill pratat om att åka Vasaloppet tillsammans.
I år är det äntligen dags. Den här helgen sker genrepet.
På lördagen fanns båda på plats vid ungdomstävlingen Lilla SS i Falun. På söndagen åker de Engelbrektsloppet (60 km) i Norberg.

- Starten i Vasaloppet blir en upplevelse som vi länge sett fram emot. Redan när jag var aktiv pratade vi om att någon gång åka Vasaloppet, men det blev aldrig av förrän nu, säger Gunde.
- Det beror på att jag fyller 50 år samma dag som Vasaloppet avgörs. Därför bestämde vi att nu skulle det ske, förklarar Ferry Grill.
Han var Gunde Svans serviceman under åren 1979 till 1991. Under den tiden byggde de upp en unik gemenskap och relation.

Som en bror

Få vet att Ferry Grill satsade lika hårt på Gundes karriär som Gunde själv. Ett exempel var när Gunde och Marie 1990 skulle åka på bröllopsresa till Australien. Trots att Ferry var nybliven pappa följde han med Gunde och Marie på deras kombinerade tränings- och bröllopsresa. Den nyblivne pappan vallade skidor och körde upp skidspår åt Gunde. Inför VM i Val di Fiemme testade Ferry 400 par skidor åt Gunde. Det var också Ferry som hittade ett flera år gammalt skidpar som blev en avgörande faktor när Gunde vann sitt sista VM-guld 1991.
- Ferry är som en bror för mig, skrev Gunde i sin memoarbok. Det är kanske därför som Gunde och Marie döpte sin son till Ferry.
- Det är en stor ära för mig. Jag är dessutom gudfar år Ferry, säger Ferry den äldre.
I dag driver Ferry en sportaffär (Gunde & Ferry Sport) i S:t Wolfgang utanför Salzburg. Men nu är han hemma hos Gunde för att de gemensamt ska kunna förbereda sig inför Vasaloppet.
- Förutom en hel del prat om gamla goda tider har vi tränat tillsammans för att hitta rätt tempo under Vasaloppet. Tanken är att jag ska vara farthållare och Ferry hänger på, säger Gunde som i vinter har åkt 60 mil skidor. Ferry har passerat 100 mil.
- Gunde är ändå den bäste åkaren av oss två. Men vi kommer att åka så fort vi kan. Målsättningen är under sex timmar. Vi gör en seriös satsning efter vår förmåga, säger Ferry och från medhåll av Gunde.

Lämnar VM

Men det har funnits ett problem med Gundes start i Vasaloppet. Han måste lämna Liberec mitt under pågående VM. En hemresa som kan väcka uppmärksamhet eftersom Gunde är landslagschef.
- Jag inser det. Men jag informerade Svenska Skidförbundet och åkarna om detta långt innan säsongen startade. Därför är alla införstådda med att jag åker hem och alla förstår mig, säger Gunde, innan han och Ferry fortsätter följa barnen Julia och Ferrys start i Lilla SS. En poäng i sammanhanget är att det var Ferry som vallade glidet på Ferrys skidor. Därmed har både far och son Svan fått ta del av Ferry Grills tjänster.

Pressmeddelande från: Vasaloppet