Artikeln publicerad: 090207
LED lampor - miljövänliga och effektiva

Definitivt längre hållbarhet!
Användningen av modern teknik utvecklade lysdioden LED, som är kompakta och har en mycket längre livslängd jämfört med traditionella lampor.

Fördelarna med dessa:

  • De är klart mer effektiva - ca 50 % av energin blir ljus.
  • De är stöttåliga och små.
  • De har ingen glödtråd och därmed en klart förlängd livslängd (över 100000 timmar).
  • Går på likström vilket gör att de passar bra i bärbara enheter och i t ex bilar/båtar/fritidshus m solceller.
  • Innehåller inga farliga metaller eller gaser - d v s bättre ut miljösynpunkt.
  • Klarar ett stort temperaturintervall, även om överhettning är den största faran.

Värme och minskad brandrisk

LED-lampan avger väldigt lite värme jämfört med de vanliga halogenlamporna och glödlamporna. Ett vanligt montage idag är att man monterar in spotlights i undertaket i kök, badrum, vardagsrum eller sovrum. Vanliga halogenlampor kräver i dessa installationer en extra värmeisolerad installation eftersom det är en stor brandrisk på grund av den höga värmeutvecklingen.

Färgton

Lysdioder kan fås i många olika färger och nyanser. För den gamla hederliga vita lampan finns det också ett antal nyanser att välja på såsom kallvit, dagsljusvitt, varmvit, plus en del nyanser mittemellan. Det bästa ljusutbytet får man med färgade eller kallvita/dagsljusvita LED-lampor. De varmvita avger inte lika mycket ljus och kräver därmed högre effekt.

Ljusstyrka

Normalt brukar man säga att en 10W glödlampa motsvaras av en 1W LED-lampa. Detta kan gälla under förutsättning att kallvita LED-lampor användes.

Spridning

En av de stora fördelarna med lysdioder är att de har en riktad ljusstråle utan att behöva reflektorer. Det finns ett antal olika ljusspridningar att välja på, t.ex. 15/30/45/90/120 grader. Detta gör lysdiodslamporna alldeles utmärkta som punktljuskällor såsom spotlights m.m. Jämfört med vanliga glödlampor och halogenlampor som avger ljus 360 grader finns det dock nackdelar, speciellt när det gäller allmänbelysning.

Livslängd

En normal LED-lampa har en livslängd på cirka 50 000 timmar. Det är helt överlägset de lampor vi använder idag. Detta minskar mängden sopor och gör att vi inte behöver byta lampor i tid och otid. Speciellt trevligt är det i de fallen lamporna sitter otillgängligt till, vilket ofta är fallet med taklampor och spotlights. Även här är kvaliteten på lampan av betydelse, är lampan inte konstruerad för att kunna avge tillräckligt mycket värme blir lysdioderna för varma och livslängden kortare.

Lysdiodslampor och lågenergilampor

Eftersom LED-lamporna inte är det ultimata valet i många allmänbelysningar anser vi dessa vara ett mycket bra komplement till lysdiodslamporna. Genom att konsekvent använda dessa typer av lampor kan ni både reducera era elräkningar och hjälpa till att minska koldioxidutsläpp och den globala uppvärmningen.

Pressmeddelande från: Archipelag Nordic KB