Artikeln publicerad: 090206
Inget prövningstillstånd i regeringsrätten

Skövdes kamp mot mineralletning går vidare säger kommunalrådet Leif Johansson (C) Skövde.
Continental Precious Minerals Ins har tidigare av Kammarrätten getts undersökningstillstånd enligt minerallagen, för mineralletning däribland uran i Västgötabergen.

Domen var överraskande då Bergstaten som myndighet, länsrätten, länsstyrelsen i Västra Götaland och kommunerna samfällt avslog ansökan. Totalt är ca 1570 fastigheter sakägare, varav knappt 1200 i Skövde kommun och övriga i Falköping och Skara kommuner.

Kammarrättens dom överklagades till regeringsrätten av 253 sakägare, idag har regeringsrätten meddelat att de inte beviljar prövningstillstånd och därmed står kammarrättens dom fast.
- Det är förvånande att regeringsrätten inte beviljar prövningstillstånd eftersom alla andra instanser hade en annan uppfattning än kammarrätten. Detta visar att det är hög tid att minerallagen ändras. Det är högst rimligt att det redan i samband med ansökan om undersökningstillstånd sker en prövning enligt miljöbalken. Det var också så som bergstaten gjorde. Arbetet med att få en ändring av minerallagen måste fortgå.

Jag kommer som samordnare mellan kommunerna inbjuda kommunala företrädare, LRF, Naturskyddsföreningen och Länsstyrelsen redan på onsdag den 11 februari kl. 16.00 för att göra en avstämning hur vi nu skall gå vidare i vårt viktiga arbete att freda Västgötabergen, säger Leif Johansson (C) kommunalråd i Skövde.

Pressmeddelande från: Skövde Kommun