Artikeln publicerad: 090205
Astronauten Christer Fuglesang och hans rymdfärd på frimärken i höst

Christer Fuglesang och hans mycket uppmärksammade rymdfärd 2006 blir motiv på frimärken i september. Under hösten är han också aktuell för en andra resa till den internationella rymdstationen ISS. Mitt i träningsprogrammet inför denna färd besökte han Posten Frimärken för att godkänna frimärksförlagorna.

- Det är jättespännande och känns som en stor ära att komma på frimärke. Posten har gjort ett mycket bra urval bilder från rymdfärden, sa Christer Fuglesang efter mötet med Posten Frimärkens chef Britt-Inger Hahne, designchef Stina Olofsdotter och formgivaren Eva Wilsson.

Frimärksutgåvan innehåller fem motiv varav ett offentliggörs nu. Övriga motiv släpps närmare utgivningsdagen den 24 september. I anslutning till denna firas också Frimärkets Dag över hela landet - denna gång i en särskilt upprymd stämning. Rymden och rymdfärder är ett populärt och fantasieggande område som tilltalar alla åldersgrupper.

Christer Fuglesang berättade att frun var den första person som fick veta att han ska bli frimärksmotiv. Första breven med de egna frimärkena ska han skicka till barnen, men det får bli via Sverige eftersom familjen bor i USA.

- Jag tycker det är trevligt att både skicka och få brev och vykort, även om det nuförtiden mest blir mejl. Mina drivkrafter är effektivitet och snabbhet men när jag skriver mer personliga hälsningar blir det vanliga brev.

Frimärksintresset väcktes i barndomen och har följt Christer Fuglesang genom åren. När han i mitten av 1990-talet genomgick den astronaututbildning i ryska Stjärnstaden skaffade han en hel del ryska frimärken med rymdmotiv.

Christer Fuglesangs tre framgångsrika rymdpromenader utanför rymdstationen ISS i december 2006 recenserades med orden "fina fisken" av piloten Billy Oefelein på rymdfärjan Discovery. Fina fisken blir det också för samlare och brevskickare när frimärkena släpps.

Fakta om frimärksutgåvan Resa i rymden
Frimärkena har formgivits av Eva Wilsson och graveras av Lars Sjööblom och Martin Mörck. Tryckning kommer att ske i kombination ståltryck och offset och förpackningen är häfte med 10 frimärken och 5 motiv. Valören är för inrikes brev. Utgivningsdag är den 24 september 2009.

Pressmeddelande från: Posten