Artikeln publicerad: 090205
Energiuppgörelsen - ett mycket positivt beslut



- Regeringens energiuppgörelse sänder mycket positiva signaler till Sverige. Nu ökar möjligheterna att investera i alla slag av konkurrenskraftig och klimateffektiv elproduktion, säger Kjell Jansson, Svensk Energis vd.

Svensk Energi välkomnar möjligheten som skapas när förbudsparagrafen mot att bygga nya kärnkraftverk rivs upp och att stöd ges för förnybar elproduktion. Kjell Jansson fortsätter:

- Dagens reaktorer börjar falla för åldersstrecket på 2020-talet och det är viktigt att kunna påbörja planering och förberedelser så snart som möjligt. Branschen har länge haft synsättet att reaktorerna ska drivas så länge de är lönsamma och uppfyller säkerhetskraven. Att nu kunna ersätta dem med nya kärnkraftverk på samma platser som tidigare är ett bra beslut eftersom infrastrukturen finns på plats och medborgarna på närliggande orter är positiva till kärnkraft. Nästa generation kärnkraft är dessutom effektivare och ännu mer säkra.

Svensk Energi välkomnar också förslaget att öppna för mer förnybar elproduktion genom att utvidga elcertifikatsystemet. Systemet har fungerat bra hittills och att öka ambitionerna här säkerställer fortsatta investeringar i t ex vindkraft och biokraftvärme.

Energieffektiviseringen underlättas dessutom genom att ny klimateffektiv el kan ersätta fossilanvändning. Elbranschen kommer här att aktivt bidra till att transportsektorns användning av bensin och diesel ersätts med el.

- Vi ska inte heller glömma att de elproduktionsslag som nu ges företräde genom energiuppgörelsen stärker försörjningstryggheten inom Europa, säger Kjell Jansson, som gärna ser att fler sluter upp i energiuppgörelsen:

- Det är klart att ju fler politiska partier som vill vara med och ta ansvar för Sveriges energiförsörjning desto bättre. Inte minst i dessa ekonomiskt bekymmersamma tider skulle det sända positiva signaler.

Svensk Energil;rjningstryggheten inom Europa, säger Kjell Jansson, som gärna ser att fler sluter upp i energiuppgörelsen:

- Det är klart att ju fler politiska partier som vill vara med och ta ansvar för Sveriges energiförsörjning desto bättre. Inte minst i dessa ekonomiskt bekymmersamma tider skulle det sända positiva signaler.

Pressmeddelande från: Svensk Energi