Artikeln publicerad: 090204
AMF genomför återtag på 8 procent

AMF har beslutat att göra ett så kallat engångsåtertag per den 1 februari 2009. Det innebär att bolaget skriver ned värdet på pensionskapitalen med 8 procent för alla som har premiebestämd pension placerad i en traditionell försäkring. För en genomsnittlig SAF-LO pensionär hos AMF motsvarar sänkningen cirka 100-150 kronor i månaden.

– AMF är ett av branschens mest stabila livbolag och detta gör vi för att kunna stå starka även framöver. Vårt regelverk innebär att vi är snabba att dela ut överskott vid uppgång, men också snabba att bromsa vid nedgång. Efter ett återtag finns möjligheten att höja återbäringsräntan snabbare. Nu kan spararna tidigare vara med vid en börsuppgång, säger Ingrid Bonde, vd AMF.

Ett återtag (reallokering) innebär att AMF tar tillbaka delar av pensionskapitalet för att balansera förhållandet mellan bolagets tillgångar och åtaganden. Pensioner som redan har betalats ut påverkas inte utan det handlar om framtida utbetalningar. Inte heller det garanterade pensionsbeloppet påverkas.

Samtliga sparare som har premiebestämd pension placerad i en traditionell försäkring omfattas. Både pensionärer med en pågående utbetalning och de som sparar till sin pension. För en genomsnittlig SAF-LO pensionär hos AMF med en månadsutbetalning på ca 1500 kr innebär sänkningen 100- 150 kronor i månaden.

– AMF har ett enda uppdrag – att leverera långsiktig avkastning till våra sparare och det har vi lyckats väl med. Mellan 1999 och 2008 har AMF gett spararna i snitt 9,2 procent i återbäringsränta per år. Det visar på styrkan och tryggheten i att spara i en traditionell försäkring, även under krisåret 2008 har spararna haft en positiv återbäringsränta, fortsätter Ingrid Bonde.

Enligt AMFs policy ska ett återtag göras inom tre månader (givet att marknadsläget inte förbättras) om konsolideringen understiger 100 procent den sista dagen i månaden samt är under 100 procent på rullande sex månader. Återtaget syftar till att balansera bolagets konsolidering för att uppnå 105 procent.

Pressmeddelande från: AMF Pension