Artikeln publicerad: 090203
Rekordstor resandeökning för Västtrafik 2008




Västtrafiks resandeökning håller i sig. Resandet ökade med 4,7 procent under 2008 vilket slår den tidigare rekordökningen från 2007 på 4,5 procent. Under 2008 gjordes i genomsnitt över 27 000 fler resor varje dag. Om varje resa motsvarade en resenär skulle det innebära över 500 fullsatta bussar varje dag. Om man summerar de två senaste årens resande så är ökningen dryga 9 procent. -Ökningen är bland annat ett resultat av våra satsningar där ökat resande har en potential. Även en större miljömedvetenhet hos resenärerna och höga bränslepriser har förmodligen ökat resandet. Dessutom är det glädjande att se att 80 procent av våra resenärer är nöjda med sin senaste resa, säger Roger Vahnberg, Västtrafiks trafikchef.

Tågtrafiken ökar kraftigt

Västtrafiks regiontrafik ökar mest av alla Västtrafiks affärsområden. Här ökar regiontågen med 11,7 procent. Några av de mest framgångsrika linjerna är Älvsborgsbanan Uddevalla-Borås som ökat med 30 procent, Skövde-Nässjö med 21 procent, Göteborg-Nässjö med 17 procent och Bohuståget med 14 procent. Ingen linje har minskat sitt resande.

Svag minskning i Fyrbodal

I affärsområde Fyrbodal minskar resandet med 1 procent jämfört med 2007. Minskningen finns inom den lokala trafiken och i skoltrafiken, vilket beror på minskande årskullar i grundskoleåldern. Däremot är stadstrafiken i och mellan Trollhättan och Uddevalla oförändrad. Expressbusstrafiken ökar något. Trafiken mellan Uddevalla och Trollhättan/Vänersborg ökar med 18 procent under hösten jämfört med samma period året före. Resandet med båttrafiken är oförändrat.

Kapacitetsproblem i Borås

Det totala resandet i affärsområde Sjuhärad minskar med 1,1 procent. Sannolikt beror det på kapacitetsproblem vilket har lett till överfulla fordon i Borås stadstrafik, som minskar med 1 procent. Däremot ökar resandet på expressbusslinjen mellan Tranemo och Göteborg med 5 procent och på regionbusslinjen mellan Svenljunga och Borås med 9 procent. Även linjen mellan Ulricehamn och Borås ökar med 2,7 procent.

Skaraborg ökar

Resandet i affärsområde Skaraborg ökar med 4,6 procent under 2008. Skövde stadstrafik står för en stor del av ökningen på grund av de satsningar som gjorts. Expressbusstrafiken fortsätter att öka, delvis beroende på den nya linjen mellan Falköping och Trollhättan. Men även satsningar och omläggning i stråket Karlsborg-Trollhättan ger ett fortsatt ökat resande.

Pendeltågen ökar starkt

Trafiken i Göteborgs regiontrafik ökar under året. Resandet ökar totalt med 6,9 procent. Pendeltågen Alingsås-Göteborg och Kungsbacka-Göteborg ökar med hela 19,2 procent, mycket tack vare projektet Kraftsamling väst, som har fokuserat på bättre punktlighet och pålitlighet. Expressbusstrafiken ökar med 6,7 procent, mycket beroende på bättre framkomlighet och satsningar på stråk med hög resandepotential.

Stor ökning på Hisingen

Göteborgs stadstrafik ökade med 5 procent totalt. Här står busstrafiken för en ökning med 13,5 procent. Busslinjerna på Hisingen ökar med hela 28,4 procent och i Väster ökar resandet med 5 procent. Mest ökar stombusslinjerna. Under 2008 utgjorde de 41,8 procent av bussresandet i Göteborg mot 29,5 procent året före. Båttrafiken ökar med 3,5 procent under året, vilket tydligast syns i trafiken över Göta Älv som ökar med 13,7 procent. Däremot har resandet till södra skärgården minskat med 2 procent. Resandet med 65+-kort står för 9,5 miljoner resor, varav hälften är nya resor.

Fakta:

  • 2008 gjordes 219 861 000 resor med Västtrafik, vilket är en ökning med 4,7 procent jämfört med 2008 då det gjordes 209 955 000 resor.
  • Antalet nya resor var förra året 9 906 000 vilket innebär att i snitt drygt 27 000 fler resor gjordes varje dag 2008 jämfört med 2007.

Pressmeddelande från: Västtrafik