Artikeln publicerad: 090202
Kraftigt minskat ålfiske 2009

Den 1 februari togs första steget i den femårsplan som ska minska ålfisket. I år ska fångsterna minska med omkring 20 procent. Avsikten är att säkra ålbestånden som minskat kraftigt de senaste åren.
Mot bakgrund av den allvarliga kris som ålbeståndet befinner sig i har Fiskeriverket beslutat att minska ålfångsterna. Genom de bestämmelser som trädde i kraft den 1 februari i år ska fångsterna under året minska med cirka en femtedel jämfört med 2007 års nivå.

I likhet med tidigare år krävs ett särskilt tillstånd för att fiska ål. Förutsättningarna för att bedriva ett ålfiske skiljer sig dock åt utefter kuststräckorna och i sötvattensområdena varför också bestämmelserna skiljer sig åt.

Olika regler för olika vattenområden

Årets bestämmelser innebär att det i Skagerrak och Kattegatt införs en fredningstid för ål från och med den 15 september till och med den 30 april samt att antalet ryssjor och åltinor begränsas till totalt högst 400.

I Östersjön införs en begränsning i form av att fiskaren får en sammanhängande period om 90 dagar då ålfiske får bedrivas. På grund av ålfiskets skiftande karaktär i Östersjön får fiskaren, beroende på vilken typ av redskap som används, möjlighet att välja om man vill fiska från och med den 1 maj till och med den 15 september eller om man istället vill fiska under 90 dagar. Dagarna kan användas under hela året men måste tas ut i en följd.

Även i sötvattensområdena införs en begränsning i form en sammanhängande fiskeperiod, men för sötvattensområdena består perioden av 120 dagar. Vidare begränsas antal tillåtna redskap och dessa låses till en specifik plats.

I Öresund höjs minimimåttet från 35 till 40 cm.

Nya krav på märkning av sumpar

Vidare införs krav på märkning av sumpar eller liknande anordningar då ål hålls levande i någon form av sump eller liknande anordning. På västkusten införs också ett förbud mot sumpning av ål från och med den 1 oktober till och med den 30 april.

För att efterlevnaden av bestämmelserna ska kunna kontrolleras införs även vissa förändringar gällande rapporteringskraven. Mer information kommer att lämnas i samband med att tillstånden att fiska ål skickas ut.

Pressmeddelande från: Fiskeriverket