Artikeln publicerad: 090130
HKH Kronprinsessan Mary mottog 3,2 miljoner kronor av Svenska PostkodLotteriet



Igår mottog HKH Kronprinsessan Mary emot en check från Svenska PostkodLotteriet på 3,2 miljoner kronor i egenskap av beskyddare för DFH och Danish Demining Group. Pengarna kommer att användas för minröjning på Sri Lanka, där minorna på grund av ett långvarigt inbördeskrig drabbar civilbefolkningen svårt.

– Tack vare pengarna från Svenska PostkodLotteriet får vi möjlighet att fortsätta det akuta arbetet med att röja minor på Sri Lanka. Varje dag skadas 15 personer i världen av minor som lemlästar och dödar urskillningslöst, säger Anette Christoffersen, chef i Danish Demining Group.

Danish Demining Group bildades 1997 och har sedan starten arbetat för att röja minor och för att stoppa spridningen av minor i världen. Danska Kronprinsessan HKH Mary är beskyddare för Dansk Flygtningehjælp, som Danish Demining Group är en del av, och hon har själv varit på plats i områden drabbade av minor för att studera hur det svåra och farliga arbetet att röja minor görs.
– Som beskyddare för Dansk Flygtninghjælp är det med stor glädje jag mottar detta betydande bidrag som kommer att gå till Danish Demining Groups värdefulla arbete på Sri Lanka, säger HKH Kronprinsessan Mary.

Sri Lanka- svårt sargat av ett mer än tjugo år långt inbördeskrig

PostkodLotteriet stödjer arbetet på norra Sri Lanka med att röja minor så att över en halv miljon familjer kan återvända hem, bli självförsörjande och få möjlighet till ett normalt liv. I länder sargade av inbördeskrig tvingas tusentals människor att bo i flyktingläger till följd av strider, men också för att minor är utplacerade på deras odlingsmarker och i deras vardagsmiljöer.
– Minorna är infernaliska, de dödar ofta barn som leker i områden där minor har spritts. I de områden där vi har röjt minor kan vardagen återvända och det är fantastiskt att se hur livet sakteliga kan återgå till det normala, säger Anette Christoffersen.
Efter regeringsstyrkornas framgångar den senaste tiden ser det ut att finnas en möjlighet att det mångåriga inbördeskriget kan vara på väg att avslutas.
Men även om freden återvänder återstår många års hårt arbete för att röja bort de uppemot 1,5 miljoner minor som är utspridda på Sri Lanka.

Marknadsdriven välgörenhet – Svenska PostkodLotteriets väg till en bättre värld

Svenska PostkodLotteriets affärsidé är att samla in så mycket pengar som möjligt till välgörenhet och för att lyckas med detta använder PostkodLotteriet marknadskrafterna. Lotteriets vision är att bidra till en bättre värld. Hittills har Svenska PostkodLotteriet delat ut 615 miljoner till ideella sektorn.

Förmånstagare i Lotteriet: Alzheimerfonden, Amnesty International, Barncancerfonden, BRIS, Cancerfonden, GreenPeace, Hjärt- och Lungfonden , Läkare utan Gränser, Rädda Barnen, Sjöräddningssällskapet, SOS Barnbyar, Svenska PostkodStiftelsen, Svenska Röda Korset, Sveriges Stadsmissioner, UNICEF Sverige samt Världsnaturfonden WWF.

Pressmeddelande från: Svenska Postkodlotteriet