Artikeln publicerad: 090130
Götene slog rekord 2008: 23,4% miljöbilar!

23,4 procent av de nya bilar som registrerades 2008 i Götene var miljöbilar, upp från 15,7 procent 2007. Men Götene ligger ändå klart under det nationella genomsnittet på 33,4 procent miljöbilar. Under 2008 registrerades 61 miljöbilar i Götene, mot 57 miljöbilar 2007.

- Det slogs miljöbilsrekord i hela landet, vilket innebar att bilens klimatpåverkan minskar. Men vi är oroliga för framtiden, eftersom miljöbilspremien upphör till sommaren och regeringen inte ingripit för att se till att det alltid är lönsamt att köra på biobränsle istället för bensin eller diesel, säger Jakob Lagercrantz, ordförande för Gröna Bilister.

Miljöbilsandelen ökade snabbt under 2008, men med stora variationer mellan kommunerna. Högst andel fanns i Trollhättan, där miljöbilarna stod för 52,9 procent av nybilsförsäljningen. Lägst andel fanns i Bergs kommun, där miljöbilarna stod för 5,9 procent av nybilsförsäljningen.

Gröna Bilister motsätter sig inte en successiv avveckling av miljöbilsförmåner, men är starkt kritiska till hur det sker nu.

- Den som har miljöbil ska inte vara ett skattemässigt frälse, för evigt belönad med premier och befriad från avgifter. Men så här slarvigt ska man inte hantera en miljömässig framgång, som är en möjlighet för svenskt näringsliv och har stor betydelse internationellt - omvärlden behöver en tydlig förebild i omställningen till grönare bilism, säger Jakob Lagercrantz.

Gröna Bilister uppmanar också regeringen att se till att det alltid lönar sig att tanka rätt, i enlighet med förorenaren betalar-principen som riksdagen beslutat.

- Att det blivit dyrare att köra på etanol än bensin gör det förstås än svårare för bilhandeln att sälja Flexifuelbilar. För att inte miljöbilsboomen ska fortsätta klinga av, måste regeringen snabbt korrigera prissättningen på bränslen och slå fast vad som kommer efter miljöbilspremien och trängselskatteundantaget, säger Jakob Lagercrantz.

Samtliga siffror utgår från BilSwedens statistik och har sammanställts av Gröna Bilister.

Pressmeddelande från: Gröna Bilister