Artikeln publicerad: 090130
Låt polisen samarbeta över landgränsen

Det ska bli lättare för polisen i våra nordiska länder att tjänstgöra på andra sidan landgränsen. Det är sammanfattningen av ett förslag från en arbetsgrupp tillsatt av Nordiska rådet. Arbetsgruppen har arbetat under ledning av förre länspolismästare Gunno Gunnmo.

Frågor om samtjänstgöring mellan nordisk polis-personal har uppmärksammats av Nordiska ämbetsmannakommittén för lag-stiftningssamarbete (NÄL). Därför tillsattes en arbetsgrupp med uppgift att kartlägga ländernas behov och intresse av polisiär samtjänstgöring. Med samtjänstgöring menas att poliser från två eller flera län-der tillsammans på ena landets territorium bedriver polistjänst för att upprätthålla den allmänna ordningen och säkerheten, eller för att upptäcka eller förebygga brott eller brottslig verksamhet. Arbetsgruppen har konstaterat att det finns flera för-delar med ett fördjupat polisiärt samarbete. Särskilt för polis-myndigheter - likt Norrbotten - som har geografisk gräns mot ett annat nordiskt land är det angeläget att det gränsöverskridande samarbetet utvecklas. Samtjänstgöring kan utnyttjas exempelvis vid stora idrottsevenemang, konserter och marknader.

- Det här är ett bra förslag för Norrbottens del. Jag tog upp frågan i september när jag representerade svensk polis på Nordiska rådets möte i Reykiavik och möttes av en total enighet från samtliga länder, säger länspolismästare Håkan Karlsson. - Om Kirunapolisen tar hand om en berusad person uppe i Riksgränsen måste vi idag köra ner personen till arresten i Kiruna som är en sträcka på 15 mil. Tänk så mycket enklare det vore om vi kunde köra personen till Narvik istället, som är en tredjedel av sträckan.
- På samma sätt skulle vi kunna hjälpa finsk polis på det nya köpcentrat som har öppnats mitt på landgränsen i Haparanda. Om ett rån sker i en butik på den finska sidan och svensk polis finns på plats, vore det ju bättre för alla om vi enkelt kunde gå över på finsk mark och ta hand om rånarna, säger Håkan Karlsson. Polismyndigheten i Norrbotten har till Rikspolisstyrelsen föreslagit att Norrbotten ska bli ett pilotlän där man kan testa samtjänstgöring med norsk och finsk polis.

Pressmeddelande från: Rikspolisstyrelsen