Artikeln publicerad: 090130
Ökad valfrihet inom barnomsorgen och allmän förskola för treåringar

Regeringen föreslår en barnomsorgspeng, ett kommunalt bidrag som ska följa med barnen oavsett vilken verksamhet föräldrarna väljer, i propositionen Barnomsorgspeng och allmän förskola även för treåringar (prop. 2008/09:115). Regeringen beslutade om propositionen i går.

- Med barnomsorgspeng ökar föräldrarnas valfrihet, eftersom barnomsorg nu kommer att finnas i olika former så länge den håller god kvalitet, säger utbildningsminister Jan Björklund.

Kommunerna blir enligt förslaget skyldiga att godkänna förskolor, fritidshem samt alternativa pedagogiska omsorgsformer i enskild regi, om verksamheten håller samma nivå på kvalitet och säkerhet som motsvarande offentlig verksamhet. De blir också skyldiga att ge bidrag, dvs. barnomsorgspeng, till sådan godkänd verksamhet om den är öppen för alla barn som ska tas emot i motsvarande offentlig verksamhet, med vissa undantag, och inte tar ut oskäligt höga avgifter.

Barnomsorgspeng ska enligt propositionen införas från och med den 1 juli 2009 och beräknas kosta staten 220 miljoner kronor per år.

Regeringen föreslår också att kommunernas skyldighet att anordna allmän förskola utökas. I dag har ett barn rätt till detta från och med höstterminen det år barnet fyller fyra år. Enligt förslaget ska den rätten gälla från och med höstterminen det år barnet fyller tre år. Fler barn får alltså rätt till avgiftsfri allmän förskola om minst 525 timmar om året och därmed tillgång till pedagogisk verksamhet.

Kommunernas skyldighet att erbjuda allmän förskola för treåringar föreslås gälla från och med den 1 juli 2010. Kostnaden för detta är 440 miljoner kronor årligen.

Pressmeddelande från: Utbildningsdepartementet