Artikeln publicerad: 090130
Sjukvårdsrådgivningen.se byter namn till 1177.se

1177 är det nya namnet för landstingen och regionernas gemensamma tjänster för råd om vård dygnet runt till befolkningen. Den 1 februari byter sjukvårdsrådgivningen.se namn till 1177.se. Detta blir också startskottet för en kraftig utbyggnad av telefontjänsten 1177 Sjukvårdsrådgivningen under 2009.

En tjänst i flera kanaler

  • 1177 är en tjänst i flera olika kanaler:
  • 1177.se (f.d. Sjukvårdsrådgivningen.se) - hälso- och sjukvårdsinformation på nätet.
  • 1177 Sjukvårdsrådgivningen - ring 1177 om du blivit sjuk och behöver råd av sjuksköterska.
  • 1177 Egenvårdsguiden - en bok med egenvårdsråd vid lindriga besvär.

Alla bygger på samma kvalitetssäkrade medicinska bas och ska garantera likvärdiga råd oavsett vilken kanal man använder.

Det första synliga beviset på landstingen och regionernas gemensamma satsning på den nya 1177-tjänsten är namnbytet från sjukvårdsrådgivningen.se till 1177.se. Webbplatsen som idag har cirka 1 miljon besök per månad innehåller pålitlig information och lättanvända tjänster inom hälsa och sjukvård. Där finns också en särskild avdelning om och för barn.

8 miljoner människor kan ringa 1177 och få råd om vård

I februari tas också nästa steg i utbyggnaden av telefontjänsten. Sedan tidigare kan befolkningen i Skåne, Kronoberg, Östergötland, Uppsala, Gävleborg och Jämtland ringa 1177. Från den 3 februari når även invånarna i Blekinge, Halland, Örebro, Sörmland och Värmland sin sjukvårdsrådgivning via numret. Under april tillkommer Stockholm, Västra Götaland och Kalmar. Och till hösten Gotland och Västmanland. I slutet av 2009 kommer sammanlagt cirka 8 miljoner människor att kunna ringa 1177 till sin sjukvårdsrådgivning dygnet runt.

Ett nummer för pålitliga råd om vård på webb och telefon

På samma sätt som 112 är ett tryggt nummer att ringa till vid nödsituationer ska telefonnumret 1177 och den tillhörande webbplatsen 1177.se skapa trygghet för befolkningen. - Nyttan är stor för de flesta av Sveriges invånare när alla får ett enkelt nummer att komma ihåg för pålitliga råd om vård på webb och telefon. Oavsett var i landet man bor kan man nå vården genom 1177 och det är en positiv utveckling. Råden skrivs och ges av hälso- och sjukvårdens expertis och det finns många utvecklingsmöjligheter i framtiden med 1177, säger Ellen Hyttsten, VD Sjukvårdsrådgivningen SVR AB.

Pressmeddelande från: Sjukvårdsrådgivningen