Artikeln publicerad: 090130
Sveriges försvar - en tandlös tiger!

Dagens försvarspolitiska diskussioner är väldigt lika de bedömningar som gjordes i mitten på 1920-talet före 1925 års försvarsbeslut och som medförde en snabb och kraftig neddragning av vår försvarsförmåga. Då ansågs det att det var onödigt med ett militärt försvar då fred och stabilitet skulle råda och Nationernas Förbund garanterade freden. Sju år senare kom Hitler till makten och på bara några få år hade Tyskland rustat upp sin armé, hur det det gick sen känner alla till. Det går fort för en diktatur att rusta upp medan Sverige inte påbörjade sin återupprustning förrän 1935 och var färdigrustat först 1945.

I samband med kalla krigets slut i början på 90-talet ställdes den svenska försvarsmakten gradvis om från ett stort invasionsförsvar till ett insatsförsvar med mer inriktning på internationella insatser. I försvarsbesluten under slutet av 90-talet och i början av 2000-talet lades ett stort antal militära förband ner. Nu prioriterades istället kvalité och insatsberedskap framför kvantitet. Mängder med äldre militär utrustning från invasionsförsvarets dagar kasserades eller såldes. Efter kriget i Georgien har allt fler röster höjts om att återigen satsa på ett försvar av landet, vilket på sätt och vis blir att återgå till en form av invasionsförsvar.

Under 1960-talet fanns utrustning och vapen för att snabbt mobilisera 500 000 soldater i Sverige, när invasionsförsvaret stod på sin topp kunde Sverige mobilisera 850.000 personer inom totalförsvaret. År 2000 hade dessa krympt till ca 60 000 man, idag är siffran nere på 20 000 man och då först efter flera månaders förberedelser.

När ÖB under dagen presenterar sitt förslag om det framtida försvaret i landet så kommer troligen denna siffra att reduceras ytterligare, lägg därtill en förmodad halvering av antalet stridsvagnar.

Hur detta kommer att påverka förbanden P4 i Skövde och K3 i Karlsborg är än så länge höljt i dunkel men känns onekligen rätt oroväckande då dessa redan tidigare haft nedläggningshotet hängande över sig.

Den svenska tigern är på god väg att tappa de sista av sina få kvarvarande tänder.