Artikeln publicerad: 090129
Sverige sänder örlogsfartyg till Somalia



Regeringen beslutade i dag att be om riksdagens medgivande för att ställa en svensk väpnad styrka till förfogande för EU:s marina insats utanför Somalias kust, operation Atalanta.

Operation Atalanta inleddes i december 2008 och syftar till att skydda FN:s Världslivsmedelsprograms (WFP) humanitära hjälpsändningar samt förebygga, avvärja, och bekämpa piratdåd och väpnade rån utanför Somalias kust. Insatsen har tydligt folkrättslig stöd i havsrätten och mandat från FN:s säkerhetsråd samt genomförs på inbjudan av Somalias övergångsregering.

- Det svenska deltagandet är ett svar på FN:s begäran om att skydda och säkra WFP:s livsmedelsleveranser till Somalia. Insatsen kommer därutöver att bidra till att motverka det ökande antalet piratdåd utanför landets kust. Ett svenskt deltagande i insatsen skulle dessutom komplettera och förstärka vårt breda och långsiktiga engagemang i Somalia, säger utrikesminister Carl Bildt.

Det svenska bidraget till operation Atalanta föreslås utgöras av den Internationella korvettstyrkan. Styrkan kommer att bestå av två korvetter, ett stödfartyg samt en säkringsstyrka. Den väpnade svenska styrkan i operation Atalanta beräknas uppgå till cirka 160 personer. I den begärda personalramen ingår också resurser för förstärknings- och oförutsedda evakueringsbehov.

Det svenska deltagandet i insatsen ska inledas under första halvåret 2009 och vara under högst fyra månader. Fokus kommer att ges åt uppgiften att skydda FN:s världslivsmedelsprograms (WFP) humanitära hjälpsändningar, vars betydelse för Somalias befolkning är central.

För närvarande transporteras drygt 90 procent av WFP:s humanitära hjälpsändningar sjövägen till Somalia. Under 2008 genomfördes omkring 60 fartygsleveranser med totalt 260 000 ton livsmedelsbistånd, vilket beräknas föda 3,2 miljon människor under ett år. Ett uppehåll i WFP:s hjälpsändningar skulle få förödande konsekvenser för Somalias befolkning.

Pressmeddelande från: Utrikesdepartement