Artikeln publicerad: 090128
Historiedagboken gör historien levande

I Kajsa Wargs kök ligger röken tät, i ett kloster i Bremen ligger Ansgar på sin dödsbädd och tänker på folket i Birka, på Hötorget i Stockholm ser en pojke sin mormor brännas på bål. Dessa och andra scener ur den svenska historien får lyssnarna uppleva i Radioprogrammet Historiedagboken från UR.

Historiedagboken riktar sig till barn i åldern tio till tolv år och i fiktiva dagböcker porträtteras sex historiska svenskar genom barns ögon. Historierna är fulla av fakta och detaljer som ger en bild både av personerna och den tid de levde i. Dagbokshistorierna varvas med reportage gjorda av två 12-åriga reportrar. Personerna som lyssnarna får bekanta sig med är bland annat Ansgar, Olof Skötkonung, Dacke, Karin Månsdotter, Rumpare-Malin, Kajsa Warg. Programmen tar upp teman som religion, kristendom, modern asatro, pengar, krig, terrorism, kärlek och häxeri. Historierna är skrivna och producerade av författaren Olle Svalander och Johanna Göthe. Programmen är inlästa av skådespelarna Johan Ulveson och Rachel Mohlin.

Sändning: P3 söndagen 8 februari kl. 07.40: Historiedagboken (1:10)

Historiedagboken ingår i en större historiesatsning från UR. Under våren sänder UR även tv-programmen Historiepolisen för barn och Max 1800-tal för ungdomar.

Pressmeddelande från: Sveriges Utbildningsradio AB, UR