Artikeln publicerad: 090128
Alliansens partiledare ger besked: Västra Götalandsregionen kommer att permanentas

Jag är glad och nöjd att Västra Götalandsregionen kommer att permanentas, säger regionrådet Kent Johansson ( c ) i en kommentar till det besked som företrädare för regeringen nu gett genom en artikel på DN debatt.

Efter att i många år arbetat med regionfrågan känns det bra att beslutet nu kan tas i en bred partipolitisk enighet. Det är också ett tydligt besked att vi även i framtiden ska ha tre självstyrelsenivåer med egen beskattningsrätt (kommun, region, stat). Det är en fråga som Centerpartiet drivit under lång tid, tillägger Kent Johansson..

Det är mycket positivt, inte minst i nuvarande sysselsättnings- och arbetsmarknadssituation att Västra Götaland får möjlighet att med likartade förutsättningar konkurrera och samverka med andra regioner i Europa. Det är viktigt för utvecklingen i Västra Götaland att vi kan agera på lika villkor som regioner med självstyre och ansvar för den egna utvecklingen.

Detta besked ger också stora möjligheter för andra områden i Sverige att omgående intensifiera arbetet och ta steg för att bilda nya regioner, fortsätter Kent Johansson.

Västra Götalandsregionen har nu funnits som försöksverksamhet i tio år. Vi har idag en organisation som i många stycken fungerar väl. Genom de undersökningar som SOM-institutet m fl gör kan vi konstatera att vi är på rätt väg.

Det finns anledning för de politiska partierna i Västra Götaland att nu skapa en organisation och ett arbetssätt som är än mer långsiktigt. Det finns anledning att fundera på hur vår nya organisation ska se ut för att möta framtidens utmaningar. Det handlar om att utveckla verksamheten i Västra Götaland så att vi kan fungera än bättre i kontakter och utbyte med näringsliv, fackliga organisationer, kommuner och med andra regioner i Europa.

- Att man idag från många andra områden ( i Sverige och andra länder ) ser vår organisation som en bra modell får inte hindra oss att förändra och utveckla oss till något ännu bättre, avslutar Kent Johansson.

Pressmeddelande från: Centerpartiet