Artikeln publicerad: 090127
Volvo Amazon, Ford Mustang och andra klassiska bilar, hjärtan och astronomi på nya frimärkenPosten ger den 29 januari ut frimärken med klassiska bilar från 1940- 1960-talen, verkliga kultbilar som väcker minnen och nostalgi. Samma dag kommer frimärken som skickar starka signaler om känslor och att vara tillsammans. Valören är för inrikes hälsningar. Årets Europa-frimärken på temat astronomi ges också ut.

Posten möter alla älskare av kultbilar med en nostalgisk utgåva där välkända modeller från 1940- 1960-talen pryder sex frimärken. En av bilmodellerna är Ford Mustang.

- För mig betyder sommarturerna med Mustangen frihet, frisk luft och ett sätt att njuta av tillvaron, säger Anders Thörnström som sedan början av 1980-talet äger den röda "frimärks-Mustangen" av årsmodell 1966.

Två Volvobilar visas, modellen PV 444 från ca 1953 och Volvo Amazon av årsmodell 1958. PV 444 var den stora folkbilen i Sverige på 1940- och 1950-talen. Bilen lade grunden för Volvos tillväxt som personbilstillverkare och efterträddes av Volvo Amazon som också nådde stora exportframgångar.

På grund av sitt utseende kallades Volkswagen 1200 "bubblan". Modellen som visas på frimärket är från perioden ca 1949-1951. Även Citroën DS drog fick ett folkligt namn, "paddan". Bilen var tekniskt mycket avancerad och hade bland annat svängande fjärrljus. Bilen på frimärket är från ca 1957.

Cadillac Coupé de Ville är en klassiker från bilens hemland USA. Lanseringsåret var 1949. Karakteristiskt för bilen är bakpartiet med sina anslående fenor.

Pussmun är ett av de fem frimärkena i utgåvan Tillsammans. Uppgiften att gestalta relationer sattes i händerna på en grupp unga grafiska formgivare från Konstfack.

- Vi ville se förslag till frimärken som ska kunna funka till hälsningar och gratulationer. Resultatet blev genomgående fantastiskt fint, säger Barbro Sjöberg, projektledare vid Posten Frimärken. Julia Szulcs Pussmun får sällskap av Jenni Erkintalos frimärken med hjärtat som genomgående tema.

På de fyra självhäftande frimärkena i häftet finns en mikroperforering i form av ett hjärta. Denna perforering fungerar som säkerhetsfunktion.

Mer än 6.000 ljusår bort finns Krabbnebulosan, ett enormt moln av gas och stoft som en gång var en stjärna som exploderat. Med hjälp av nya instrument kan man fånga upp och analysera den svaga strålning nebulosan fortfarande skickar ut.

Mätinstrumentet har konstruerats i Sverige och kommer att skickas upp från Esrangebasen i Kiruna. Det ena frimärket visar instrumentet som uppifrån liknar vaxkakan i en bikupa.

Krabbnebulosans placering på det andra frimärket är markerad genom att mönstret av en stjärna stansats ut. Det är första gången något sådant görs på ett svenskt frimärke.

Astronomi är temat för Europafrimärkena mot bakgrund av att FN proklamerat 2009 som Internationella Astronomiåret.

Fakta om frimärksutgåvorna den 29 januari

Kultbilar

Frimärkena har utformats av Viggo Mörck efter fotografier av Volvo Personvagnar, Gert Pedersen, David Hall (Volvo Amazon), Peter Haventon, Annette Schreuder-Pettersén, Frank Siteman/AGE/Scanpix (Volkswagen 1200), Volvo Personvagnar AB (Volvo PV 444), Cadillac Club Sweden (Cadillac Coupé de Ville), Automobiles Citroën (Citroën DS 19), Anders Thörnström, Annette Schreuder-Pettersén m fl (Ford Mustang). För graveringen svarade Martin Mörck och Piotr Naszarkowski. Tryckning har skett i ståltryck och offset och frimärkena förpackas i häften om 10 frimärken med 5 motiv samt rulle (Volvo Amazon). Valören är för inrikes brev (häftesfrimärkena) och utrikes brev, 12 kr (Volvo Amazon).

Tillsammans

Frimärkena har utformats av Jenni Erkintalo och Julia Szulc (Pussmun). Lars Sjööblom graverade Pussmun. Frimärkena i häftet har tryckts i offset medan Pussmun tryckts i kombinationen ståltryck/offset. I häftet ingår 10 självhäftande frimärken med 4 motiv. Pussmun förpackas i rulle. Samtliga frimärken har valör för inrikes brev.

Europa 2009 - Astronomi

Frimärkena har formgivits av Einar Åkerlind. Tryckning har skett i offset och frimärkena förpackas i häfte med 4 frimärken och 2 motiv. Valören är för utrikes brev, 12 kr.

Pressmeddelande från: Posten AB